Да вдигнат ръка тези от Вас, които биха искали лесно и ефективно да поставят иновативен акцент в дома си на ниски цени! Чудесно, тогава следващата стъпка е да прочетете редовете по-надолу!
Оптичните илюзии са една от най-добрите възможности за „увеличаване на обема на стаята“ или поставяне на иновативен акцент за приковаване на вниманието. Най-често хората избират да боядисат три от стените в стаята едноцветно, като декорират само четвъртата. По този начин не само се създава илюзия за обем, ами и помещението добива изчистен вид.
Днес предлагаме на вашето внимание четири техники за оригинална декорация на стена. За да не се повтаряме и да губим излишно ценното Ви време, ще опишем първите четири стъпки, необходими при всяко боядисване, а при представяне на техниките ще започваме от петата, която се различава при всеки метод.„
ОБЩИ СТЪПКИ ЗА ПОДГОТОВКА
 1. Почистване на стените. Извършва се с влажна (но не мокра) кърпа, за да се свалят събралите се в порите слоеве прах и следи от ежедневието ни преди ремонта. Започнете работа след като изчакате стените да изсъхнат качествено. Най-често разбираме, че това се е случило когато цветовете възвърнат светлия си нюанс, защото понякога дори и сухи на допир, стените все още не са готови за обработка.
 2. Облепете всички ъгли, корнизи, первази, контакти и други. Най-удобно за целта е хартиеното тиксо, защото не оставя следи след себе си и се маха изключително лесно. Съвет от практиката: Дори и стените да са изсъхнали, оставете поне още един ден тиксото преди да го махате, защото може да повредите финалния резултат. А когато дойде време, дърпайте само в една посока.
 3. Поставете грунд преди да боядисвате. Много често пропускаме тази стъпка, но повярвайте ни, заслужава си да я включите в процедурата. Преди да нанесете латекса, съветът ни е да заздравите основата с грунд. По този начин ще избегнете неравности по стените, латексът ще попие много по-добре в порите на стената, а финалните цветове ще станат много по-наситени.
 4. Положете основния цвят. Най-често хората използват бяла или основа в по-светли цветове от тези на декорацията, върху която нанасят избраните от тях техники.
СТАРАТА НИ ТЕНИСКА ПРАВИ ЧУДЕСА!
За да постигнете търсения резултат са ви необходими единствено латекс, ваничка и мече за боядисване, стара тениска и 3 гумени ластика. Процедурата е лесна:
 • Подгответе мечето за работа. Изрежете по-дълго от обиколката на мечето парче плат от тениската и го увийте (препоръчително около 3 пъти за създаване на повече плътност на гънките). Сложете ластиците в двата края и в средата на мечето и нагънете плата около тях.
 • Нанесете декорациите върху стената. Напоете добре мечето, така че да запълните всички гънки на тениската, но за да не се разливат шарките, трябва да го изцедите добре преди да работите с него.
ЕФЕКТ “ТУХЛЕНА СТЕНА”
За целта са ви необходими молив, линия, две дунапренени гъби (ако не успеете да намерите може да използвате и гъби за баня, но отпечатъкът няма да бъде толкова плътен и с наситени цветове), латекс и ваничка.
 • Измерете и нанесете дължината на тухлите в началото на реда. С помощта на линията драснете леко, за да отбележите в колона разстоянието между редовете, за да бъдат прави. Не е необходимо да мерите и бележите всички тухли по продължението, защото след полагането на първия ред лесно можете да прецените на око през какво разстояние да ги редите и какъв размер тампон да използвате. Ако все пак допуснете грешка, не забравяйте, че понякога ефектът е в дефекта.
 • Поставете „тухлите“. Дунапренената гъба играе ролята на тампон, с който ще нанесете шарките върху стената. Оставете едната гъба цяла, а другата разрежете на две различни по ширина половини, за да може да напасвате необходимите ви парчета. Ще получите така познатия на всички ефект на зид от тухли, като редувате започването на реда с цял и с половин тампон. Самото отпечатване на тухлите върху стената става като с единично, рязко движение притиснете гъбата към нея. Ръцете ви трябва да бъдат разположени в двата ѝ края, за да постигнете наситени и равномерни отпечатъци.
ТЕХНИКА С НАЙЛОНОВ ПЛИК
За да постигнете този ефект се нуждаете от найлонови пликчета (уви, материалът е доста неустойчив, за това се заредете с известно количество), латекс и ваничка. Това е първото ни предложение, чийто фон е по-тъмен от самата декорация.
 • Поставете декорациите на стената. За целта трябва да имате добре напоено, но и изстискано пликче, за да се получат ясни контури. В противен случай е много вероятно те да се замажат. Самото нанасяне става с единични потупващи движения близо едно до друго, но не и едно върху друго, защото ще се слеят и ще се загуби ефекта.
 • ТЕХНИКА С ДОМАКИНСКА ГЪБА
  Нуждаете се от три или четири гъби за съдове, латекс и ваничка, а изпълнението става на база тампонада.
  • Изрежете гъбата в избрана от вас форма. Може да определите декорацията, ако изрежете гъбата под формата на шестоъгълник, но ако повече ви допада идеята я оформете като кръг или квадрат. Целта на изрязването е да получите тампон, който удобно да пасва на ръката ви. Ако гъбата остане в познатата ни правоъгълна форма, съществува вероятност да замаже вече нанесените декорации или да замърси пространството, което тепърва ще обработвате.
  • Нанесете шарките. Използвайте техниката на рязко единично притискане на гъбата към стената, като в зависимост от желаната от вас плътност, тук не е изключено да нанесете декорацията повторно върху едно и също място. Съветът ни е да използвате малък участък от долните ъгли, за да видите в каква плътност декорацията ви харесва най-много.
Shares
Share This