Оказва се, че въпреки огромното предлагане на дограма, много потребители не успяват да селектират правилно информацията и да осъществят избор, обоснован на изпълнени критерии. Поради тази причина, зададохме няколко съществени според нас въпроси на хората, които най-добре могат да ни отговорят, а именно на професионалист в бранша. Днес отговаря Елена Стоянова, управител на ИНТЕКС ЕООД, които са на пазара на решенията за прозорци от далечната 1995г. и следят тенденциите при щорите и дограмите.
1. Кой е най-важният елемент на дограмата – профилът, стъклопакетът или обковът?
И трите елемента играят своята роля . Не могат да се степенуват па важност. Профилът гарантира здравината на целия прозорец, стъклото има своя принос в пропускането на топлина и светлина-все пак заема най-голяма площ, а обковът има отношение към функционалността на прозореца.
2.В какво се състои разликата между различните марки,предлагани на пазара, освен в цената?
Както и в много други браншове цената на крайното изделие е следствие от производствени разходи , разходи за реклама и други. Тоест, ако се намалят тези разходи, пада цената на крайния продукт. А за да се намалят производствените разходи, съответно трябва да се използват по- евтини суровини. От друга страна големите производители имат много сериозен маркетингов бюджет, който трябва да се възвърне от продажби. Не може да се отговори еднозначно, но трябва да се знае дали основната суровина е първична или рециклирана и дали арматурата, влагана в профила е достатъчно здрава.
3.Как да изберем стъклопакет?
Въпрос на индивидуални предпочитания и изложение на фасадата. Ако имате южен прозорец например, е добре да имате стъкло, което спира топлината. Може да се правят различни комбинации спрямо индивидуалните потребности. Лично аз имам предпочитания към тройния стъклопакет, защото има много добри топлоизолационни характеристики.
4. Какви компромиси не трябва да се допускат при поставянето на дограма?
Определено не трябва да се допускат компромиси при дограмата. Хората са склонни да дават огромни суми за техника, която губи стойността си много бързо, но когато трябва да инвестират в дома си, започват да се чудят как да икономисват. Реално погледнато една качествена дограма не само променя облика на жилището, но и ще служи вярно десетилетия, като допринася за намаляването на разходите за отопление и охлаждане. Компромис , който не се отразява на качествените характеристики е изборът на цвят.
5. Можем ли да извършим подмяната сами?
Не е невъзможно, но е нежелателно. Ако искате да получите гаранция, трябва монтажът да бъде изпълнен от професионалист. Макар на пръв поглед да изглежда елементарно, този занаят има своите тънкости.
6.Вярно ли е , че ПВЦ дограмата причинява конденз в помещението?
Сама по себе си не. Поставяйки нова дограма, вие постигате стопроцентово уплътняване, тоест няма възможност за циркулация на въздушни маси от вътре на вън и обратно. Така се задържа влага в помещението, която кондензира в най-студената точка, а именно стъклопакета. За да се предпазите от този конденз и да имате една здравословна среда на обитание е необходимо просто редовно проветрение на помещението. Така ще осигурите смяна на застоялия въздух и отделяне на парите.
7.Как се поддържа новата дограма?
Доста по лесно от старата дървена дограма. Няма нужда от шкурене, лакиране или боядисване. Достатъчно е просто периодично почистване с неагресивни препарати на профила и стъклопакета.
8. Какви са ползите за нас от новата дограма?
Никак не са малко. Най-голямата полза е топлоизолационното свойство. От тук следва свиване на разходите за отопление, които никак не са малки. Заедно с една фасадна топлоизолация, те могат да намалеят спокойно с до 30-35%. Като добавим дълговечността й и естетическите й качества, спокойно можем да определим покупката на нова дограма като дългосрочна инвестиция.
9. Кой е по-добрият вариант – алуминий или ПВЦ?
Зависи. И двете имат сфера на приложение. Алуминиевата дограма е предпочитана при помещения с търговска насоченост, за жилища се предпочита PVC дограмата.
10.Кой сезон е подходящ за смяна на дограмата?
Сезонът не оказва влияние. Предпочитани са летните месеци, може би с оглед загубите на топлина, но тогава сроковете за изработка са по-дълги. Монтажът се изпълнява в рамките на няколко часа, така че и зимата може спокойно да вземете решение за подмяна на дограмата. Дори може да се окаже по изгодно.
11. Трябва ли да се подготвим за цялостен ремонт след поставяне на дограма?
Определено не. При един професионален монтаж, когато се щади от към разбиване, е нужно само така нареченото „обръщане на прозорците“, което цели изравняване на ъглите около дограмата и скриване на монтажните елементи. Така че, ако това е причина някой да отлага смяната на дограмата, просто няма нужда да се безпокои.
Ако имате други въпроси, свързани с дограмата, свържете се с ИНТЕКС тук.
Shares
Share This