Рано или късно идва момент , в който се налага да напуснем майчиното огнище и да свием свое собствено гнездо. Покупката на жилище е осъзнат избор, който ни прави по-уверени и сигурни, но крие много рискове, за които трябва да бъдем подготвени, поражда много въпроси, на които трябва да имаме отговори, като всяка сериозна покупка. И разбира се, трябва да има на кого да разчитаме да ни води през морето от възможности, документи и заплахи. За наше щастие ние познаваме такъв човек! Той е инж. Владимир Владимиров и повече от 10 години „плува“ уверено в неспокойното море на имотния пазар. Той и колегите му в ИЛГЕРМА ИМОТИ притежават рутината и познанията в тази нелека материя и са способни да ви улеснят както при покупката , така и при продажбата на недвижим имот. Ние се доверяваме напълно на Влади и затова го помолихме да отговори на няколко въпроса, които със сигурност изплуват и във вашето съзнание.
1. На какво трябва да обърнем внимание при избора на жилище?
Най – важно при покупка на апартамент са локацията и площта на апартамента. Жилището не може да се премести и не може да стане по – голямо – това са компонентите, които не се променят. Но голямо значение има както вида на строителство, така и качеството на строителството, ако качеството е ниско, то проблемите във времето ще се задълбочават.
2. Къща или апартамент?
Къща или апартамент е въпрос на личен избор. Аз избирам апартамент, защото отнема по – малко време и средства за поддръжка, но това е строго индивидуален избор и зависи от личните предпочитания.
3. Реални ли са цените на имотите?
Реални ли са цените на имотите е много общ въпрос. Когато говорим за цени на имотите има страшно много сектори. Дали говорим за офиси, апартаменти, къщи, в София, големите градове, селата, земеделската земя.и т.н. Но е интересен факта, че 2018 г. е първата година след кризата, в която има ръст на цените във всички сектори на пазара на недвижимите имоти. И въпреки, че пазара е доста по урегулиран от 2008 г. насам, на места се забелязва завишаване на цените. Като цяло очакваме, че в най – търсените зони на София и големите градове в страната цените да се покачат още, а в по – малко търсените сектори, като къщи по селата в северна България например – цените да тръгнат надолу. Тук е важно да се спомене, че както държавата, така и банките вземат мерки цените да не претърпят сериозни корекции и в двете посоки през 2019 г.
4. Ново или старо строителство?
Новото строителство има доста предимства пред старото: външна топлоизолация, дограма, нови ВиК и ел. инсталация и т.н.. Предимство на старото строителство е по – ниската и достъпна цена. Много хора се насочват към старото строителство и подменят инсталации, дограма и външно изолират закупеното жилище.
5. Покупки на зелени имоти- предимства и рискове.
При покупката на зелено най – голямото предимство е по – ниската цена и възможността да избираш от по- голям брой апартаменти в дадена сграда. За сметка на това една покупка на зелено крие своите рискове: основният риск е сградата да не бъде завършена, като това може да се случи по много причини. Втората опасност е изпълнението на строителството ще отговаря ли на проектираното и обещаното от строителя.
6. Рискове при покупка на имот без посредник.
Рисковете при една сделка с недвижим имот са много и една Агенция за недвижими имоти би могла да бъде полезна, както в правната част по сделката, така и в консултациите относно качеството на строителството и евентуални бъдещи ремонти на дадено жилище.
7. Оправдана ли е покупката на имот с голям кредит?
Всички крайности са опасни, това се отнася и за тегленето на големи кредити. Към момента за пример в южната част на София наемите са високи, а лихвите по ипотечните кредити са ниски и за младите хора е по-добре да плащат вноски по кредитите отколкото наем, но трябва да се внимава, защото лихвените проценти се менят и когато кредита е прекалено голям и лихвата се вдигне може да се претърпят финансови загуби.
8. Колко време отнема намирането на “идеалния имот”?
Намирането на идеален имот е строго индивидуално – това може да се случи за един час, може да отнеме и една година. Ние работи над 10 години като агенция за недвижими имоти и сме били свидетели и на двата варианта.
9. Жилището под наем има ли смисъл?
Дали има смисъл да се вземе жилище под наем? Разбира се, все пак за някои хора жилището под наем е необходимост. От една страна тогава, когато финансовите средства не позволяват изплащане на кредит или директна покупка на жилище и от друга страна когато естеството на работа на даден човек не позволява той да е в едно населено място.
Тук е интересно да отбележим, че в България наеми се отдават предимно в големите градове.
10. Препоръки при избор на жилище.
При търсенето на свой дом ви препоръчвам да се запознаете добре с районите, в които търсите, и да изгледате най–голям брой жилища, за да може да имате най – голяма база за сравнение. Съветът ми е все пак да се консултирате и с агенция за недвижими имоти, както за правната страна при покупката на имот, така и по отношение на строителството, за да придобиете реална представа за крайната цена и състояние на имота и дали ще има нужда от извършване на допълнителни строително монтажни или ремонтни дейности.
11. Кой е идеалният дом?
Всяко жилище може да е идеалния дом, стига човек да е щастлив в него!
Надяваме се да сме били полезни! Ако искате да получите отговори на други въпроси от инж. Владимир Владимиров, може да се свържете с него тук.
Shares
Share This