В първа част ви представихме четири техники за декорация на стените вкъщи. Ако темата ви е интересна, предлагаме на вашето внимание още пет подобни метода.
За да не се повтаряме по-надолу, ще ви припомним само още веднъж първите четири стъпки, необходими при всяко боядисване, а при представяне на техниките ще започваме от петата, която се различава при всеки метод.
ОБЩИ СТЪПКИ ЗА ПОДГОТОВКА
 1. Почистване на стените. Извършва се с влажна (но не мокра) кърпа, за да се свалят събралите се в порите слоеве прах и следи от ежедневието ни преди ремонта. Започнете работа след като изчакате стените да изсъхнат качествено. Най-често разбираме, че това се е случило когато цветовете възвърнат светлия си нюанс, защото понякога дори и сухи на допир, стените все още не са готови за обработка.
 2. Облепете всички ъгли, корнизи, первази, контакти и други. Най-удобно за целта е хартиеното тиксо, защото не оставя следи след себе си и се маха изключително лесно. Съвет от практиката: Дори и стените да са изсъхнали, оставете поне още един ден тиксото преди да го махате, защото може да повредите финалния резултат. А когато дойде време, дърпайте само в една посока.
 3. Поставете грунд преди да боядисвате. Много често пропускаме тази стъпка, но повярвайте ни, заслужава си да я включите в процедурата. Преди да нанесете латекса, съветът ни е да заздравите основата с грунд. По този начин ще избегнете неравности по стените, латексът ще попие много по-добре в порите ѝ, а финалните цветове ще станат много по-наситени.
 4. Положете основния цвят. Най-често хората използват бяла или основа в по-светли цветове от тези на декорацията, върху която нанасят избраните от тях техники.
КРАСОТА С АЕРОФОЛИО
Ако ви допада нестандартна декораци, визуализираща малки балончета, може да я постигнете, като си набавите латекс, ваничка и мече за боядисване, аерофолио (заредете се с повече, в случай, че найлоновите неравности се разрушат и започнат да се размазват) и двойнозалепващо тиксо. Процедурата е лесна:
 • Подгответе мечето за работа. Изрежете предпазната хартия спрямо размерите на мечето и го увийте около него. За да задържите по-добре конструкцията ви съветваме да сложите тиксо на 3 равни интервала – на мястото, на което се събират двата края и в средата.
 • Нанесете декорациите върху стената. Когато напоявате мечето ви съветваме да не натискате, за да попадне боя само на издадените балончета, а след това да изтръскате леко мечето. Самото нанасяне върху стената се случва, като прокарате валяка с умерен, но не силен натиск, в колона по продължението на стената. При започване на нов отпечатък, ако искате точките да бъдат в равномерни редици, ви съветваме да направите пробен отпечатък в началото на колоната и ако сте доволни от подреждането да продължите надолу.
ШАРЕНА СТЕНА
За да направите геометричните фигури са ви необходими нивелир (ако нямате същата работа би могла да ви свърши една летва или перваз), хартиено тиксо, латекс в различни цветове, мече и ваничка.
 • Очертайте фигурите. Използвайте хартиеното тиксо, за да очертаете желаните от вас фигури, а с помощта на нивелира/ летвата вижте дали линиите са прави. Залепете тиксото колкото можете по-плътно, за да не влиза боя под краищата му. Тънкостта тук идва при махането му, защото ако фигурите не са достатъчно изсъхнали може да се образуват пръски.
 • Оцветете фигурите в различни цветове. За да не останат неравности върху стената трябва да изстискате много добре мечето, но ако искате да получите лек релеф, може да нанесете две ръце латекс. Важно е да поясним, че втората ръка се минава задължително след като първата е изсъхнала добре. Тук използвайте въображението си и съчетайте цветовете по ваш избор. За по-стилни или комбинации за професионални помещения съветът ни е да използвате два цвята – например червено и черно, черно и златисто, синьо и сребристо или всяка комбинация, която ви допадне. Ако искате да създадете повече настроение, комбинирайте повече цветове на воля. Съчетанието от няколко цвята при този дизайн е изключително подходящо за детска стая.
СТАРИЯТ ПУЛОВЕР ПРАВИ ЧУДЕСА!
В част едно ви разказахме как да използвате стара тениска, за да създадете ефектен дизайн на стена. Сега можете да видите резултата, когато използвате непотребен плетен пуловер. Необходими са ви ръкав от стар плетен пуловер, два гумени ластика, латекс, ваничка и мече.
 • Подгответе мечето за работа. Изрежете и увийте ръкав на стар плетен пуловер по продължението на валяка, като го затворите, завързвайки гумени ластици в двата му края.
 • Поставяне на декорацията. Напоете и изстискайте добре валяка, за да попие в неравната плетка. След това бавно прокарайте мечето в колона отгоре надолу, като натискате плътно с умерена сила, за да не се получат „скокове“ в обработеното пространство. Не ви съветваме да нанасяте повторен слой отгоре, защото част от шарките ще се загубят.
И КОЙ КАЗА ВЪЖЕ!?
Нуждаете се от тънко канапено въже или връв (в зависимост от размера на мечето необходимата дължина може да варира между 50 сантиметра и метър), латекс, мече и ваничка, а резултатът е меко казано интересен.
 • Поставете въжето. Омотайте стегнато въжето по продължението на валяка и завържете в единия край при дръжката, а във външния го подпъхнете под капачето. За да получите стегнат резултат е необходимо да съобразите дебелината на въжето/ връвта, като я определите по ваша преценка спрямо размера на мечето.
 • Нанесете шарките. Техниката за поставяне е идентична с описания по-горе метод за нанасяне на фигурите от плетен пуловер.
ТЕХНИКА С ВЕЛПАПЕ
За да постигнете този вид ефект ще ви бъдат необходими велпапе или тънък картон от кашон (имайте предвид, че това е нетраен и лесно разрушим консуматив, така че си пригответе по-голямо количество, спрямо размерите на обработваемата площ), двойнозалепващо тиксо, латекс, ваничка и валяк.
 • Подгответе валяка. Разделете пластовете на кашона, за да получите картон на ленти и с помощта на тиксото го залепете върху валяка на три места.
 • Нанесете декорациите. Напоете хубаво мечето в латекс и изтръскайте, за да падне излишното количество. Нанесете шарките по диагонал с потупване, като е много важно да не натискате, защото картонът е мек и в зависимост от качеството може да стане лесно разрушим, когато е добре напоен. Сменяйте го често, за да предотвратите разлагане и оставяне на частички по стената. Добра идея е и да нанесете още един слой в противоположната посока, за да получите ефектна мозайка.
Приятна декорация!
Shares
Share This