Напоследък у нас все по-често се говори за 3D подовите настилки. С времето образите, запечатани върху тях стават все по-реални и детайлни. Най-често ги виждаме в офисни сгради и заведения, но тенденцията започва да навлиза и в домовете ни. Благодарение на изображението, създаващо усещането за обем на образите, имаме прекрасната възможност да се пренесем на екзотично или любимо място. Така навън може да бъде люта зима, но във всекидневната ни ще цъфти уханна пролет. На този етап цената им е сравнително висока, заради скъпите материали, които не съдържат токсични добавки, както и сложността на монтажа. В днешния материал ще ви представим плюсовете и минусите на така нашумелите напоследък настилки, за да можете да прецените дали са подходящи за вашия вкус и уюта на дома ви. Ще прочетете също и за начина на монтаж, поддръжка и експлоатация.
ЗА КЪДЕ СА ПОДХОДЯЩИ?
При изследването на 3D подовите настилки не са установени вредни въздействия върху човешкия организъм или околната среда, за това те са подходящи за широко разпространение и в нашия дом. Епоксидната смола се използва от десетилетия в цял свят за изграждането както на индустриални подове, така и за подове на операционни, лаборатории, училища и други. Водонепропускливи и водоустойчиви, те биха били интересен избор за вашата баня, защото водата няма да стигне до основата на пода, за да предизвика развитието на мухал. Представете си как се пренасяте на някой слънчев бряг, стъпвайки върху пясъка, а морските вълни се разбиват в краката ви, докато си взимате душ! Този вид настилки са устойчиви на въздействието на микроорганизми и не са хлъзгави, така че спокойно можете да създадете един приказен свят в стаята на вашия малчуган. Казано накратко, те са подходящи за всяка стая в дома ви, стига в нея да ходите предимно боси. 3D подовете са устойчиви на стареене и изображението ще запази ярките си цветове при ежедневна експлоатация, но въпреки това може да бъде надраскан. Редовно подлаган на механично триене, подът ще носи спомени от преживяванията си с него.
ПОДГОТОВКА ЗА ПОЛАГАНЕ:
Важно условие за успешното полагане е подът да бъде равен и гладък, сух и чист, без прах.
Процес на поставяне на стационарни 3D подови настилки:
Препоръчително е да се доверите на специалист при монтажа, защото работата е трудоемка и изисква голяма прецизност. Сега ще ви представим стъпките, през които ще преминете, за да изградите вашия 3D под.
 1. Полагане на основа за 3D под – най-често се използва хоризонтална саморазливна циментова замазка. След полагането и изсъхването на замазката, подът се грундира. От съществено значение е повърхността да бъде добре изравнена и обезпрашена.
 2. Нанасяне на основа и изображение за 3D под – тук става дума за подови настилки, базирани на смолиста основа – епоксидни, полиуретанови или акрилни. Изображението се полага и изглажда колкото се може по-добре, за да се избегнат дефекти при финализиране на процеса.
 3. Фиксиране на образа – върху вече нагласената картината се нанася финалния прозрачен под, представляващ синтетична полиуретанова смола с дебелина от 2 до 3 мм. Обикновено са необходими от пет до осем дни при температура от 25 градуса, за да изсъхне финалния слой и подът да добие нормалната си якост.
Да, процесът е трудоемък и отнема време, но бихме нарекли финалният резултат впечатляващ с една доза магнетизъм и две дози въображение. Добрата новина е, че вече има възможност те да бъдат и преносими.
Преносимите 3D панели се произвеждат при фирмата производител и когато смолата е напълно втвърдена се транспортират и полагат върху вашият под. Те не са подходящи за големи помещения, защото са трудни за пренасяне, но са прекрасен избор за вашата баня. Заради разливните качества на смолата ще се заличат съществуващите наклони, които са от изключително значение за нормалното оттичане на водата. Друго преимущество е, че те са готови за експлоатация, веднага след полагането им.
Поддръжка и почистване:
Колкото и да е голяма якостта на пода, все пак неговата структура го прави лесно раним. Образно казано бихме могли да кажем, че на вид е разкошен, а по характер е по-скоро капризен. За това при поддръжката на помещението трябва да се избягва употребата на остри или абразивни предмети, за да не остават драскотини. За самия процес на почистване може да използвате вода или разтвори на неутрални или слаби алкални почистващи препарати. Силните алкалните разтвори биха могли да навредят на вашия 3D под.
Нека за финал обобщено да изведем плюсовете и минусите на 3D подовите настилки:
 • + Оригинален акцент, който стремглаво ни пренася в света на мечтите;
 • + Запазват ярките си цветове и са устойчиви на стареене;
 • + Безвредни за вас и околната среда;
 • + Влагоустойчиви и влагонепропускливи;
 • + Няма фуги, които биха могли да се замърсят или запушат;
 • + Антибактериални;
 • + Структурата им не позволява подхлъзвания, дори когато е влажен;
 • – Цената им е сравнително скъпа;
 • – Трудоемки за поставяне, освен ако не се свържете със специалист;
 • – При механично нараняване с абразивни или остри предмети остават видими следи по повърхността.
Shares
Share This