Повечето клиенти, с които съм работила, често са склонни на компромиси при избора си, свързан с изпълнението на фасадно топлоизолиране. Обикновено причина за такива грешни решения могат да бъдат нисък бюджет, слаба информираност или подвеждаща информация.
Изхождайки от личните ми убеждения, а именно , че в основата на всяко правилно решение стоят анализиране на фактите и проучване на опита, в следващите редове ще се опитам да синтезирам най-често допусканите грешки в тази дейност и аргументация защо не бива да се правят компромиси.
1.КОМПРОМИС С ИЗПЪЛНИТЕЛЯ
Изключително важно е , когато възлагате на някого да изпълни даден проект, да се поинтересувате от досегашната му работа. Непременно посетете поне два обекта, изпълнени от него. Желателно е да са реализирани по-назад във времето, за да може да се уверите в тяхната устойчивост. Принципността на изпълнителя и положителните отзиви за работата му трябва да са водещите критерии при подбора, а не ниската оферта. Когато получите занижена цена, това е индикатор за спестени усилия или материали.
2. КОМПРОМИС С ИЗОЛАЦИОННИТЕ МАТЕРИАЛИ
Когато сте решили да топлоизолирате жилището си, трябва да вземете решение за основния материал. Естествено, той трябва да отговаря на определени критерии, в зависимост от ефекта, който желаете да постигнете.
Основната цел е намаляване на топлинните загуби на сградата и съответно намаляването на разходите, свързани с отоплението/охлаждането й. Далеч съм от идеята да навлизам в дълбоките дебри на физиката, но ще акцентирам върху коефициента на топлопреминаване, тъй като това е основният показател, който ни дава представа за ефективността на топлоизолацията. Колкото по-нисък е той, толкова по-добър ефект сме постигнали. Топлинните загуби през стените се определят на около 20% от общите загуби на жилището. За да намалим тази цифра е необходимо при избора на изолиращия материал да се вземат предвид материалите, от които са изградени стените, тъй като те също имат коефициент на топлопроводимост. Тоест има значение дали сградата е построена от куха тухла (~0.44 W/m*K) или железобетон (~1.7 W/m*K).
Друг момент е дали ще изберете плоскости от експандиран( EPS) или екструдиран (XPS) полистирен, каменна или стъклена вата. Каква е разликата?
ЕPS – плочите от ЕPS са сред най-предпочитаните материали за топлоизолация. Те са удобни за работа, притежават много добри изолационни показатели, достъпна цена. Важна характеристика на материала е способността му частично да пропуска пари и газове, което е необходимо условие за качествен резултат. Друг показател е плътността му или тегло на кубичен метър. Той ни дава представа за якостните характеристики на изделието, като минималното изискване за фасади е 15кг/м3. Вариациите при дебелините са доста, което позволява по-лека работа с много криви стени.
XPS Този материал се произвежда от същата суровина като стиропора, но при друга технология. Основните му характеристики са непропускливост на вода и пари и висока плътност. Това прави тези плочи подходящи за експлоатация в среда, подложена на контакт с вода и влага, както и елементи с повишено натоварване. Това са основи, мазета, колони и други. Непропускливостта му на въздушни пари, обаче, не позволява употребата му като основен топлоизолационен материал, тъй като може да има неприятни последици като влага и мухъл.
ВАТА Минералната вата се дели на каменна и стъклена. Разликите се състоят не само в минерала, използван за производството им, а и в приложението им. Каменната вата е подходящият материал за фасади, поради структурата на материала. Влакната в каменната вата са по-къси спрямо тези на стъклената, а плочите осигуряват топло и звукоизолация , пожароустойчивост, както и паропропускливост, а освен това са екологично чисти.
Фасадната вата има по-висока плътност спрямо стиропора и известни специфики при монтажа. Изисква особено внимание при дюбелирането и предполага по- висока цена.
3. КОМПРОМИС С ЛЕПИЛОТО И ШПАКЛОВКАТА
При избора на лепилната смес трябва да се подхожда с внимание и да се търси подходящ продукт спрямо изолационния материал. Абсолютно недопустима е употребата на лепила с друго предназначение. Лепилата за топлоизолация имат различен химичен състав от тези за лепене на плочи. Те са подложени на съвсем различни условия и имат други характеристики, макар на пръв поглед да са идентични. Не спестявайте от лепилото, тъй като то е от ключово значение за това изолацията ви да остане на мястото си . Не са малко случаите, при които цели фасади рухват при силен вятър. Една от причините е тъкмо ниският клас на вложеното лепило.
4. КОМПРОМИС С МАЗИЛКАТА
Мазилката няма само декоративен характер за завършването на системата. Тя играе съществена роля и се явява като своеобразен щит на останалите елементи. Поради това е нужно да притежава определени характеристики, които да позволят дълговечност на крайния продукт. На първо място е тя да бъде водоотблъскваща, за да няма възможност от проникване на вода във вътрешността на системата. Трябва да има свойството паропропускливост, за да отвежда парите навън, както и да
бъде достатъчно здрава, за да предпазва фасадата от механични въздействия.
Съвременните мазилки се предлагат в изключително цветово разнообразие и в зависимост от техния клас могат да притежават различни свойства, като например самопочистване с фотокатализа, антимухъл добавки и т.н.
5. КОМПРОМИС С ДОПЪЛНИТЕЛНИТЕ ЕЛЕМЕНТИ НА СИСТЕМАТА
Често, в стремежа към икономия на средства, се прибягва до алтернативни материали на предвидените в дадена система и подмяната им с нискобюджетни. Имам предвид употребата на по-евтини дюбели, мрежа , ъгли и други компоненти. Защо е важно да използваме предвидените, а не алтернативни материали? На първо място, защото производителите предвиждат пакетна гаранция при спазване на пълния системен набор, а ако някой от компонентите е подменен с цел спестяване на средства , което на фона на общите разходи е незначителна икономия, може да загубим гаранцията си. Втората причина е, че ниската цена обикновено значи ниско качество. Евтините дюбели се чупят и имат дефекти, което предполага закупуването на повече бройки, а мрежата може да се окаже с много нисък грамаж и лоша оплетка.
Това са най-честите компромиси, които не бива да допускате , ако искате да постигнете ефект с фасадната топлоизолация. В противен случай може да се окаже, че сте дали на вятъра доста пари. Съветът ми е , когато предприемете действия в тази посока, мислете за крайния ефект. При спазване на правилата за изпълнение на системата, той е наистина осезаем. Разликата в разходите за отопление определено си заслужава инвестицията. Ако живеете в блок е добре да убедите съседите си да направите цялостна изолация- ефектът е много по-голям, а естетиката на сградата се подобрява. Освен това може да договорим по-ниска цена.
Не вземайте прибързани решения и винаги проверявайте материалите, които получавате на обекта.
Не съжалявайте за това решение, защото освен , че е във ваша полза, то е и в полза на околната среда.
Shares
Share This