Все по-широко разпространено е използването на ламиниран паркет при ремонти на подови настилки и ново строителство. Цената му е сравнително ниска, а ефектът – неоспорим. Взимайки предвид днешните тенденции в строителството, ще Ви представим повече информация за ламинирания паркет. Ако търсите отговори на въпросите: Що е то ламиниран паркет и защо да го изберем? Дали е подходящ за нашето жилище? Как да го поставите сами и какво ще ви е необходимо? Този материал е точно за Вас!
ЩО Е ТО ЛАМИНИРАН ПАРКЕТ И КАК ДА ГО ИЗБЕРЕМ?
По своята същност той представлява плаващ под, който НЕ се захваща към основата, а става чрез напасване на ламинатните плоскости. За да не се повреди неговата цялост е абсолютно забранено да се кове с пирони или да се лепи.
Ламинираният паркет няма нужда от често освежаване (циклене и лакиране). Той се закупува с необходимата обработка, като след полагането му е необходимо единствено периодично почистване. Основните му предимства са бързия и лесен начин на монтаж с възможност за приспособяване върху почти всякакви подове, а след това и лесната поддръжка. Има богат избор от страна на дизайн и разцветки, така че да изберем спрямо най-подходящите за нашия вкус.
КЪДЕ Е ПОДХОДЯЩО ДА СЛОЖИМ ЛАМИНИРАН ПАРКЕТ?
Ламинатът е подходящ за помещения с умерена влажност и средно висока натовареност. Степента на натоварване се определя спрямо дейностите, които се извършват в стаята и каква тежест следва да поеме пода. При по-високо натоварване неподходящата подова настилка може да наруши своята цялост или да останат видими следи от употребата ѝ (такива са например някои видове от материал с по-ниско качество).
ПОЧИСТВАНЕ И ПОДДРЪЖКА:
Почистването на ламинирания паркет става със сух или влажен парцал при стайна температура и естествена влажност. Ако искате да добавите почистващ препарат, то трябва да изберете такъв, без абразиращи частици в него. Препаратите, подходящи за почистване на ламиниран паркет са широко разпространени в магазините у нас, така че не би следвало да срещнете проблем при намирането им.
НЕОБХОДИМИ МАТЕРИАЛИ И ИНСТРУМЕНТИ:
 • Ламинатни дъски
 • Парче ламинат (за омекотяване на ударите при поставяне на ламинатните плоскости)
 • Подложен материал (дебелина 3 мм)
 • Подходящи клинове
 • Линеал
 • Чертожен молив
 • Прободен трион
 • Малко чукче (препоръчително е да бъде с гумена глава)
 • Ролетка
 • Первази
 • Специализирано лепило или
 • Клипси
 • Винтове
 • Дюбели
КАК САМИ ДА ПОСТАВИМ ЛАМИНАТ ВКЪЩИ?
Пакетите с ламинирания паркет трябва да престоят в помещението, в което ще бъде поставен материала между 24 и 48 часа преди самия монтаж при стабилната температура. Под стабилна температура разбираме да няма резките температурни скокове, които се получават при транспортирането на материала.
 1. : проверете с линеал дали подът е достатъчно равен. Не трябва да има по-дълбоки неравности, защото при ежедневна употреба мястото може да потъне и да остане вдлъбнатина. Ако се установят такива, използвайте самонивелираща се замазка. Изчакайте до пълното ѝ изсъхване преди да продължите работния процес. Повърхността трябва да бъде добре изравнена, обезпрашена и подсушена.
  1. Поставяне на подложка за ламинат: Разстелете подложката за ламинирани подове върху основата. По-този начин ламинатните дъски ще прилегнат по-добре една към друга, температурните скокове няма да оказват влияние на настилката и ще я предпазите от влага, идваща откъм пода. Трябва да оставите приблизително разстояние от 10 мм. към всички прагове, колони и стени в помещението. Важно е да поставите подложката по посоката на ламината и да внимавате за съвпадения на снадките ламинат – подложка.
  2. Полагане на дъските: При полагане на първия ред дъски, разстоянието между новото подово покритие и стените трябва да бъде от 8 до 15 мм. (в зависимост от дебелината на клиновете), за да може настилката да се разширява при овлажняване и да се свива при изсъхване. По този начин успешно ще се предпазим от повдигане на паркета при температурни и влагови промени. Това разстояние се постига с два клина за една дъска, поставени с нитовата страна към стената, които се полагат между нея и крайните дъски. При по-ясно изразени криви стени е възможно да ги разрежете надлъжно с прободен трион, ако се налага да ги стесните. При добавяне на плоскостите към първия ред срещаме издадената и вдлъбнатата страна на парчетата. За да избегнем приплъзване на частите преди да бъдат съединени, трябва да поставим около 10 см. плоскост до мястото, където се пресичат предните части на двете снадки. При съединяване трябва да чуем щракващ звук, а след това да използваме малко парче от ламината, поставено в крайната част на дъската, върху което да заздравим връзката, почуквайки с чукче. Ако след като положим и последния елемент от първия ред остане празно място, трябва да изрежем друго парче, с което да запълним празнината между стената и плоскостта. Изрязването на дъските се извършва винаги откъм гърба им. Започваме втория ред с половин дъска, а всеки следващ редим, както се реди тухлен зид – с ефекта на снаденото разминаване. Прикрепянето и почукването се извършва както по дължината, така и по ширината на дъските, за да съединим плътно всички четири страни. Важна част от процеса е напасването на фигурите, украсяващи новия ни паркет, ако има такива.
  3. Поставете первази: Те покриват местата, където ламинираният паркет допира стените. Тук има два начина за поставяне – със специализирано лепило или чрез клипси. Клипсите се поставят към стената посредством дюбели и винтове, като первазът се монтира върху тях. Препоръчително е разстоянието между клипсите да бъде около 30см. При необходимост измерете и изрежете отвор за кабели в первазите.
Shares
Share This