В статията „Смяна на дограмата“ Ви преведохме през процеса на монтаж на нова дограма. В днешния материал ще Ви представим два широко разпространени метода за обръщане на прозорците след смяната ѝ. Понятието „обръщане на прозорци” е професионален термин, който в превод означава създаване на ъгли между новата дограма и стената/ тавана. Съществуват няколко начина за обръщане на прозорци, като изграждане с гипс, гипсокартон, фибран, мазилка и други. Днес ще се спрем на изграждането на ъгли с гипсокартон, гипс и фибран, като най-разпространени методи в последно време.
ОБРЪЩАНЕ НА ПРОЗОРЦИ С ГИПСОКАРТОН
Това е най-предпочитания и широкоразпространен метод за вътрешно обръщане на прозорци.
Процесът в стъпки:
 1. Подгответе работното поле. Цялата дължина на прозореца трябва да бъде равна и суха. Монтажната пяна между стената и касата на прозореца трябва да бъде гладко заравнена, без дупки или друг вид нарушена цялост. След това грундирайте повърхността и изчакайте да изсъхне добре.
 2. Измерете и изрежете гипсокартона. Взимат се размерите по дължина и ширина на разстоянието между касата и основата и на стената навътре към стаята. Още може да ги наречем елобразни размери, защото все едно измервате дължината под формата на обърната буква L. След това гипсокартона се разчертава и изрязва с помощта на макетен нож.
 3. Фиксирайте рамката. Това се случва с помощта на лепило за гипсокартон. В зависимост от времето, необходимо за изсъхване на материала, когато приготвите сместа, ако тя е съхне бавно може да я оставите да престои малко и да започнете да работите с нея след повторно разбъркване. Това се прави с цел по-бързо съхнене след полагане. Внимавайте! Има бързосъхнещи смеси, при които забавянето не е желателно. Тогава съветът ни е да работите, като периодично приготвяте необходимите ви дози. Следващата стъпка е през малък интервал да поставяте топки от сместа, върху които да поставите гипсокартона. Разстоянието между топките лепило се запълва, като леко почуквате гипсокартона към стената. По този начин лепилото се разлива и влиза навътре в стената. Изключително важно е да нивелирате през цялото време, за да получите права повърхност. Придържайте поне минута, докато сместа се втвърди. Съветваме Ви при попадане на гипсокартонено лепило върху дограмата да го изчистите бързо с мокра гъба за съдове, защото след засъхване почистването е изключително трудно.
 4. Оформяне на ъгли. Поставят се ъглохранители, които отново се замазват с приготвената смес за гипсокартон. За да се оформи добре външен ръб, мастарът или мистрията се изтеглят възможно най-плътно от касата на дограмата към ъглохранителя. Слоят трябва да е добре заравнен, за да подготвим работното поле за шпакловка.
 5. Шпакловане. Шпакловайте зоната, а след това минете с фина шкурка за заглаждане, ако има ръбове. Процедурата се повтаря един или два пъти.
ОБРЪЩАНЕ НА ПРОЗОРЦИ С ГИПСОВА СМЕС
Подходящ метод при малки разстояния между дограмата и стената.
Процесът в стъпки:
 1. Подгответе работното поле. Цялата дължина на прозореца трябва да бъде равна и суха. Монтажната пяна между стената и касата на прозореца трябва да бъде гладко заравнена, без дупки или друг вид нарушена цялост. След това грундирайте повърхността и изчакайте да изсъхне добре.
 2. Полагане на гипсова мазилка. Пригответе нужното ви количество гипсова смес, следвайки инструкциите на продукта за комбинация с вода. За да получите прави и устойчиви на удар ъгли е необходимо да положите и ъглохранители. Гипсовата мазилка се нанася върху тях с помощта на маламашка и се заглажда с мастар или мистрия. За да се оформи добре външен ръб, мастарът или мистрията се изтеглят от касата на дограмата към ъглохранителя. Повърхността се заглажда с намокрена заглаждаща маламашка, с която се правят леки кръгови движения, докато изкарат гипсово мляко. То се втрива по повърхността с чиста метална маламашка и така стената се заглажда. Този процес е капризен, защото материалът не трябва да бъде нито много мек, нито много сух.
 3. Следва шпакловка и при необходимост шкурене на получилите се ръбове.
ОБРЪЩАНЕ НА ПРОЗОРЦИ С ТОПЛОИЗОЛАЦИОННИ ПЛОСКОСТИ
Това е метод, подходящ за обръщане на прозорци от външната страна и при едновременно изграждане на топлоизолация.
Процесът в стъпки:
 1. Подгответе работното поле. Цялата дължина на прозореца трябва да бъде равна и суха. Монтажната пяна между стената и касата на прозореца трябва да бъде гладко заравнена, без дупки или друг вид нарушена цялост.
 2. Измерете стената и изрежете необходимите изолационни плоскости.
 3. Поставете фибрана. Най-често се използва фибран с дебелина 2 сантиметра, но при по-голямо разстояние между касата и стената се използват по-дебели плоскости. Не се препоръчва лепенето на две фибранови плоскости една върху друга, защото уплътнението придобива съмнителни изолационни качества. Лепилото се нанася върху фибрана, който се залепва за стената. Постоянно нивелирайте и при необходимост изрежете ненужното. След залепването на листовете за откоса, те първо се нивелират, а след това може да се фиксират с гвоздеи, за да са здраво прикрепени, докато изсъхне лепилото. По този начин се избягва провисване.
 4. Оформяне на ъглите. След като лепилото изсъхне, поставяте и замазвате PVC ъглохранители с армираща мрежа против напукване. Когато и те изсъхнат вече сте готови за шпакловка и външна мазилка.
Съобразете методиката, която ще ползвате със състоянието на вашите прозорци и ни чакайте твърде дълго – все пак пяната трябва да се скрие в кратки срокове от атмосферните влияния.
Shares
Share This