Класическото възприятие на нашата народопсихология обичайно трудно възприема новостите. Предпочитанията към изпитаните в миналото технологии предполагат доста плавно навлизане на необичайни продукти, а недостатъчната информация прави този процес още по-тромав.
Това важи и за металните керемиди, които заемат сравнително нисък дял от всички покривни покрития. Предполагам, че причина за трудното им налагане на българския пазар е и здравата позиция на мастодонтите в производството на бетонни и керамични керемиди, които категорично отказват да отстъпят дял и внасят непрекъснати подобрения в производството и търговските си условия.
Въпреки това със сигурност се намират хора, които са склонни да избягат от статуквото и да експериментират, залагайки на необичайни материали.
Когато прибегнем до ремонт на скатен покрив или изграждането на нов такъв, изборът на материали трябва да е съобразен с изискванията, които бихме желали да бъдат покрити. В тази последователност ще проверим какви критерии покриват металните керемиди.
Критерий №1 : Отвеждане на дъжд и сняг
Разбира се, основна функция на покрива е да предпази от навлизането на вода в сградата, посредством отвеждането й във водосточната система. Може ли металната керемида да отговори на това изискване? Да! Качествените метални керемиди имат полиестерно покритие, което отвежда водата от повърхността директно в улука. Широката застъпка не допуска преминаване на вода между листовете към подпокривното пространство, а елементът, покриващ челната дъска я предпазва от мокрене. Тук сигурно ви възниква въпросът “Не се ли свлича снегът по тази толкова гладка повърхност?”. За тази цел се монтират снегозадържащи елементи, които не приличат на куките за бетонни и керамични керемиди. Те представляват вълни, които се подреждат шахматно в дължина и така възпрепятстват свличането на снежна маса по време на топенето.
Критерий №2 : Устойчивост на материала
Естествено, за нас като потребители, дълговечността и здравината на покритието е водещ фактор. Качествената метална керемида предполага, че производството й е съобразено с този критерий. Това ще рече, че дебелината на металния лист е достатъчна, за да издържи на тежестта на снега и механичен натиск (0,4-0,7мм), а ламарината е обработена с няколко покривни слоя от цинк (мин.150гр./м2) и полиестер, които да гарантират устойчивост на крайния продукт. Металната керемида не абсорбира вода, тоест не е подложена на термично разширение, което да наруши целостта й. Благодарение на възможността за големи листове, компрометиращите фуги са сведени до минимум. Някои производители гарантират до 50 години живот на изделията си.
Критерий №3: Натоварване на дървената конструкция
По отношение на теглото на квадратен метър, металната керемида е лидер. Средното й тегло е 5кг./м2. За сравнение теглото на керамичните и бетонните керемиди е средно 40-45кг./м2. Този факт дава възможност за икономия от разходите за дървен материал.
Логично е при такова ниско тегло да възникне въпросът за устойчивост при вятър. Отговорът се крие в правилния монтаж. Винтовете са изработени от неръждаема стомана с цинково и полиестерно покритие и неопренов уплътнител. При минимум 8 винта за квадратен метър се гарантира здраво закрепване в дървената конструкция и ветроустойчивост на покрива.
Критерий №4: Сложност на изпълнението
Монтажът на металните керемиди не изисква много време, което го прави предпочитан при наложителни бързи ремонти. Лекотата на листовете ги прави удобни за пренасяне и не изисква специализирана техника за качване на покрива. Възможно е и сами да осъществите монтаж, стига да имате известни умения.
Критерий №5 : Термоизолация
Разликата между металната керемида и бетонната/керамичната се състои и в начина на отдаване на топлина. Ако класическото изпълнение отдава цяла нощ събираната топлина през деня, то металната керемида започва да се охлажда веднага след залез. В студените слънчеви дни, обаче, бързо се нагрява и съответно отдава топлина.
Естествено, какъвто и вариант за крайно покритие на покрива да изберете, ще трябва сериозно да се погрижите за топлоизолацията му. Имайте предвид, че загубата на топлина през покрива може да достигне над 30%, което е повече от загубите през стените или прозорците.
Повече за изолация на подпокривно пространство вижте
.
Критерий №5: Естетика
От гледна точка на добрия външен вид може би металната керемида предлага най- сериозния асортимент. Освен традиционните кафяво-червени нюанси, можете да изберете напълно нестандартни тонове, като например маслено зелено или пък синьо, а покритието може да бъде матово или гланцирано
Другият ви избор се отнася до вълната на керемидата, като и тук може да преценявате между няколко варианта.
Металната керемида най-общо казано ви дава възможността както да покажете на всички, че покривът ви е различен от всички, така и да изберете визия, която изглежда досущ като класически покрив.
Критерий №6: Цена
Според проучването ни на пазара няма някаква сериозна разлика в цените за квадратен метър на металните керемиди спрямо другите, така че цената със сигурност не е решаваща. Това, на което е редно да обърнем внимание е , че при покриви с повече от два ската напасването на листовете е по-трудно заради трапецовидните форми на ската. Те предполагат рязане на квадратната форма на керемидите и съответно при не добра комбинация на размерите може да се стигне до голямо количество фира, а тя да натовари сметката ви излишно.
Критерий №7: Поддръжка
На практика при един прецизен монтаж и добър избор на метална керемида, покривът няма нужда от поддръжка. Защо? Целостта на металната керемида не може да бъде нарушена от климатични условия. Да, възможно е при градушка или механичен удар да се получат вдлъбнитини, но това няма да доведе до последици, нарушаващи основните функции на покрива. Покритието й и цветът остаряват равномерно, така че е трудно да се получи разнотоние. Ако се наложи подмяна на платната след някалко десетилетия, то спокойно може да кажем, че металните керемиди са достоен съперник на класическите такива.
Критерий №8 : Комфорт
Като недостатък на металните керемиди сме длъжни да подчертаем факта, че звукът по време на по-силен валеж не е приятен. Особено в случаите, когато подпокривното пространство е обитаемо, непрекъснатото барабанене по покрива може да бъде изключително дразнещо. Но от друга страна броят на дъждовните дни не е толкова голям на годишна база, така че, ако останалата аргументация ви е достатъчна – действайте. Все пак северните държави имат доста сериозен опит в употребата им въпреки значително по-лошите си климатични условия!
Shares
Share This