Може би най-вълнуващият момент от ремонта на банята е изборът на облицовка. Ако до преди няколко десетки години сме могли да го сведем до блажна боя и два вида плочки, то днес ситуацията е много по-различна. В момента пазарът ни предлага изключително разнообразие от продукти и изборът никак не е лесен. Ето за това е нужно да имаме предварителна информация за характеристиките на материалите и на база анализ да предпочетем какво да закупим.
Класическо изпълнение на банята е с плочки. Само тук разнообразието е необозримо. Ще ви обърнем внимание на видовете плочки, а моделите и цветовете ще оставим на вашите предпочитания.
Гранитогрес
Технологията на производство е съвременна , датира от около двадесетина години и идва от Италия. Този материал се произвежда, като съставките ( бяла глина, кварц, минерали и др.) се пресират под много високо налягане, след което се изпичат при температури 1200-1300 градуса. Крайното изделие се характеризира с изключително плътна и еднородна структура и съответно ниска порьозност, което от своя страна окачествява гранитогреса с ниска водопоглъщаемост и висока мразоустойчивост. Тези показатели, както и якостта му, го правят подходящ за изпълнение на проекти както на закрито, така и на открито.
Разнообразието при гранитогреса варира освен до размерите на плочите, и до повърхността им. Можете да избирате между полиран, сатениран или противоплъзгащ. Освен това се предлагат изключително добри имитации на дърво или камък.
Особености,с които е редно да сте запознати, са необходимостта от специално еластично лепило за полагането, както и фактът,че гранитогресът поддържа по-ниска температура на повърхността си.
Теракот и фаянс
Съставът на тези видове плочи е еднакъв – глина, пясък и минерали, като разликата помежду им е в температурата на изпичане. По-високата температура при теракота го прави по-устойчив и пригоден за износване. Поради това фаянсовите плочки са подходящи за стенна облицовка и то на закрито. И двата вида са водопоглъщащи, но при добро полагане и фугиране това не е пречка.
Спрямо гранитогреса, тези плочи имат доста по-малко качества. Те не са мразоустойчиви и не са подходящи за интензивно натоварване, но пък са идеални за полагане в банята. Обработват се по лесно от гранитогреса и цената им е по-ниска,а разнообразието от цветове и модели е огромно.
ПВЦ ламперия
ПВЦ ламперията е една алтернатива на керамичните плочки, която ви дава възможността да улесните значително ремонта на банята. Тя позволява да обшиете стените и тавана на помещението бързо и лесно, дори без помощта на майстора. За целта е необходимо да имате суха, чиста и здрава основа, върху която да започнете сглобяването на панелите. Използват се специални профили, които се поставят в ъглите. Оразмерените парчета се сглобяват едно в друго, в зависимост от модела, който сте избрали. При този метод се избягват мокрите процеси, свързани с циментови лепила и фугиращи смеси. Както при плочките, и при ламперията можете да се потопите в изключително разнообразие на декорации- от дюсови цветове, до дървесни и каменни имитации. Вариации има също така и при размерите и формите.
Като недостатък на този материал може да бъде отчетена по-слабата механична устойчивост , спрямо керамичните плочки. Това би могло да ви създаде проблеми при закрепване на оборудването или последващата експлоатация. Освен това тази алтернатива не включва пода на помещението. За да улесните и тази процедура можете да използвате винилова настилка.
Виниловите настилки
Виниловите настилки могат да изместят не само плочките в банята. Този материал, в зависимост от класа, е подходящ за изпълнение на всяко помещение в дома, за обществени сгради с много интензивно движение, операционни, лаборатории, цехове и т.н. Основните качествени характеристики са свързани със здравината на материала, нехлъзгавата повърхност, антибактериално покритие, нулева водопоглъщаемост и лесна поддръжка.Най-важното изискване е идеално гладък под, върху който се полагат обикновено с лепило. Настилките могат да бъдат на руло, в правоъгълна или квадратна форма. Дебелината им също варира , а декоративните решения изобилстват.
Смолисти покрития
Тази технология е не особено популярна в нашия бит, но е доста атрактивна. Смолистите подове и шпакловки са интересно решение. Те позволяват на практика да пропуснете всички фази на разбиване и къртене. Достатъчно е да бъде подсигурена чиста, здрава и суха повърхност. Смолите се нанасят върху всякакви повърхности – бетон, паркет, плочки. Те постигат безшевно покритие, което не пропуска влагата да премине към основата, а същевременно са лесни за почистване. Безброй дизайнерски решения са възможни при тази технология и допринасят за избора й. Позволява интегриране на всякакви визуализации и подчертаване на персоналния ви почерк в изпълнението на проекта.
Независимо от избора на покритие, който ще направите, вложете време и въображение в проектирането на банята си. Все пак в много домове това е зоната на личния комфорт и уединение със себе си. Обмисляйте добре действията си и не прибързвайте, защото всеки допуснат пропуск може да ви излезе скъпо.
Shares
Share This