Възможно ли е да сложим край на скучните тавани? Как се прави окачен таван? Можем ли да направим стилен, но все пак разчупен дизайн? Какви са плюсовете на окачените тавани и защо да ги изберем пред добрия стар латекс, с който може да постигнем прекрасен резултат само с една или две „ръце“ цвят? Защо да изхабим тези усилия, вместо да решим въпроса бързо и лесно? Прочетете тази статия докрай, за да получите отговор на тези и още няколко въпроса!
КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА ОКАЧЕНИЯТ ТАВАН И КАКВИ ДОПЪЛНИТЕЛНИ ВЪЗМОЖНОСТИ ПРЕДЛАГА ПОСТАВЯНЕТО МУ?
По своята същност окачените тавани представляват носеща конструкция с профили, благодарение на която се монтират гипсокартонени плочи върху вече съществуващия таван. По този начин е възможно не само да регулираме височината на стаята, но и да скрием прокарани кабели, петна, дупки или друг вид несъвършенства върху основата. Освен в офисните помещения и заведенията, този вид тавани вече навлизат широко и в нашия дом. Окаченият таван ни дава възможност да разчупим визията на цялата стая, изграждайки две или повече нива, като по този начин създава оптична илюзия за обем на помещението. Все по-често хората моделират различни фигури с гипсокартона или създават свое собствено звездно небе под покрива. Този личен небосвод се получава чрез монтаж на LED осветление или светодиодни лампи. От практична гледна точка, окаченият таван е полезен и при изграждане на инсталации за отопление и охлаждане, както и при топлоизолация с минерална вата. Спрямо противопожарните изисквания за таванните облицовки се използват пожарозащитни плоскости, като при изграждане с гипсокартон пожароустойчивостта на конструкцията е сведена до 30 минути, ако отдолу не е положена каменна (минерална) вата. Често в заведенията в дизайна на окачения таван са интегрирани и озвучаващи системи, които гарантират веселието на хората. Този вид тавани са и единствената алтернатива при реновирането на стари сгради с каратаван или гредоред. Това се случва благодарение на сухото строителство, което не изисква мокри процеси, влияещи агресивно на старата конструкция.
НЕОБХОДИМИ МАТЕРИАЛИ И ИНСТРУМЕНТИ
 • Гипсокартонени платна – те винаги са широки 1.20 м, а дължината варира от два до три метра. Съветът ни е да изберете по-късите платна, защото са по-леки и удобни за работа.
 • Елементи за носещата конструкция – UD, CD профили и окачвачи, с които ще изградите носещата конструкция.
 • Инструменти и малки консумативи – Ще имате нужда още от стълба, обикновен нивелир, лазерен нивелир, ролетка, винтоверт, пирон-дюбели,обикновени дюбели, рапидни винтове, винтове за гипсокартон.
 • Други – Самозалепваща армираща мрежа, готова шпакловка за гипсокартон, шумоизолираща лента (по желание) и фугопълнител, с който се шпакловат снадките на гипсокартона и главите на винтовете. Ако искате да направите и топлоизолация, може да добавите топлоизолираща вата.
ПОСЛЕДОВАТЕЛНОСТ НА ДЕЙСТВИЯТА
 1. Направете необходимите измервания. Трябва много добре да се определи хоризонталното ниво (по възможност с лазерен нивелир, а ако нямате и стандартния ще свърши работа, но така процесът се усложнява, така че не Ви съветваме) и с ролетка да се измери височината за монтиране на гипсокартонените плоскости. Обикновено измерването се извършва отдолу нагоре, за да определите каква искате да бъде височината на стаята в завършен вид. Отбележете в четирите ъгъла на помещението на какво ниво искате да бъде вашия окачен таван.
 2. Стъпка по желание! Поставете шумоизолираща лента, за да ограничите шума, който идва от съседите Ви. Тя се залепва върху UD профилите, преди да бъдат монтирани за стената.
 3. Монтаж на профилите и окачвачите. Трябва да монтирате UD профила по продължението на стената под тавана, така че да я обиколят плътно в затворен четириъгълник. При необходимост може да уплътните с пяна. Това става с помощта на пирон-дюбели. При този процес трябва постоянно да нивелирате с обикновения нивелир. CD профилите се монтират, като влизат напряко в UD профилите, за да се изгради основата на скеле, което да носи тежестта на положените плочи. Трябва да предвидите около половин сантиметър от двете им страни, за да компенсирате разширения от вибрации при движение. Профилите се укрепват междинно с така наречените директни окачвачи, които ги фиксират за тавана. Окачвачите се монтират с обикновени дюбели към тавана на около 40 сантиметра един от друг, а след това със самонарезни рапидки и нивелир прикрепяме профилите за тях. Много е важно да нивелирате периодично работното си поле, за да избегнете неточност и изкривявания при напредването на процеса. Всички винтове трябва да бъдат на едно ниво, защото не е задължително конструкцията да бъде красива, но обезателно трябва да бъде равна. Ако желаете да направите и топлоизолация, плъзнете ватата в улеите, които се получават между профилите.
 4. Поставете гипсокартонените плоскости. Те се закрепват към профилите с винтове за гипсокартон, завити сравнително плътно един до друг. Желателно е при поставянето да се избягват фуги по-големи от 5 мм.
 5. Шпакловане. Когато целият гипсокартон е нареден, поставете самозалепващата армиращата мрежа по ъглите и върху снадките гипсокартон, а след това ги обработете с фугопълнителя. Цялостното шпакловане на новия таван се извършва със специална фугираща смес, която е разработена за работа с гипсокартон, така че новоизградената повърхност да не се напуква. Ъглите се шпакловат с хартиена фугопокриваща лента. Най-често се минават две „ръце“.
 6. Монтиране на осветителните тела. Ако искате, има възможност да останете и със стария си полилей. Съветваме ви ако това е първият път, в който поставяте нови осветителни тела да се обърнете към специалист за повече насоки. Накратко процесът представлява измерване и отбелязване на точните места, на които искате да има една или повече лампи. След изрязването на съответните форми и размери трябва да прокарате необходимите кабели и да ги свържете към електрическия поток. За финал монтирате осветителните тела, а получилите се фуги се третират със специална смес.
Нека накратко изведем плюсовете и минусите на окачените тавани:
 • + Гипсокартонът има много добри огнеопорни и звукоизолиращи качества;
 • + Дават възможност за интегриране на инсталации – звукови, отоплителни или охладителни;
 • + Ако живеете на последен етаж бихте могли да скриете топлоизолацията на тавана;
 • + Създава разчупен, иновативен дизайн на стаята, както и оптична илюзия за обем;
 • + Възможност за светлинни ефекти при осветление на стаята;
 • + Успешно скрива неравности, петна и кабели, прикрепени към тавана;
 • + Дава възможност за реновиране на стари сгради, без агресивно да влияе на тяхното състояние;
 • – При поставянето и обработката им се вдига много фин бял прах, който попада почти навсякъде и се чисти сравнително трудно;
 • – Помещения, в които има климатична инсталация/ вентилация над окачения таван са застрашени от поява на гризачи и други дребни животни, които се крият в образувалото се пространство.
Shares
Share This