Все по-често хората намират изолациите, като спасение в студените зимни дни и нощи. Сега ще ви представим кратка информация за топлоизолацията. Изборът какви материали и методи да изберем често е труден и зависи от толкова много фактори, че имаме нужда от насоките на специалист. За целта се обърнахме към архитект Христо Драгостинов Христов, който ни разкри няколко тайни от „кухнята“, които биха могли да ни помогнат за направата на най-подходящия за нас избор.
КАКВИ СА ВАРИАНТИТЕ ЗА ВЪТРЕШНА ИЗОЛАЦИЯ?
✔ Екструдиран пенополистирен или както е разпространено най-често – фибран.Той има капилярна микроструктура и е много твърд при натиск. Този вид изолационен материал е най-водонепропусклив и спира пътя на влагата. Това е и причината често стените, изолирани с този материал да „плачат“, а това води до появата на мухъл.
✔ Експандиран пенополистирен или накратко стиропор. Той задържа по-малко влага от Фибрана, но възможността след време да се появи мухъл по стените не е изключена. Неговата структура е зърнеста и сравнително крехка, защото може да бъде нарушена при натиск.
✔ Минерална (каменна) вата. Тя представлява естествен влакнест материал, произведен от базалт, варовик, доломит и боксит. Минералите се сплавяват в електрическа пещ и стъклообразната стопилка се изтегля във влакна. Тя задържа най-малко влагата, но отскоро съществува мълва, която води до спорове дали не е канцерогенен материал.
✔ Ватата може да бъде заместена от вълната, като натурален вариант. Уловката тук е, че тя трябва да бъде много добре изпрана и обработена, за да изчезне животинския мирис. В противен случай има много голяма вероятност ароматът да се излъчва през стените, независимо с какъв материал биват запечатани.
КАКВО Е РЕШЕНИЕТО ПРИ МУХЪЛА, ПРИЧИНЕН ОТ КОНДЕНЗ?
Панелите за вътрешна топлоизолация са обработени първично с химични съставки, предпазващи от мухъл. Уви, с времето тяхното действие намалява и след известен период (от няколко месеца до години) изчезва. Тук идва въпросът как да се справим при появата на мухъла, защото в по-голямата си част при вътрешни изолации тя е неизбежна.
✔ Най-дълготрайното решение на проблема е паралелно с вътрешната изолация да се направи и външна. По този начин разликата между температурите в стаята и навън няма да се отрази на влажността на самата стена (иначе казано няма да се задържа вода в средата между двете изолации). Когато има външна изолация влагата остава от нейната страна и се изсушава благодарение на атмосферните условия (вятър или слънце).
✔ Като временно решение намерихме препаратите против мухъл. На пазара има доста марки, като най-често процедурата е да напръскате директно мястото, а след това да проветрите възможно най-добре, защото този вид препарат често са отровни. За да бъдат ефективни тези средства е необходимо да наблюдавате за първи прояви на мухъл и да третирате местата периодично. Макар и след време да не се забелязват, вероятността спорите му да са останали в порите на изолацията съществува.
КЪДЕ И КАК ДА ПОСТАВИМ ВЪТРЕШНА ИЗОЛАЦИЯ?
Изолацията се поставя от вътрешната страна на външните стените или тавана на стаята, в зависимост от нуждата. Тъй като изолацията на тавана е препоръчителна предимно ако живеете на последния етаж и искате да се предпазите от студа, идващ от покрива, ние ще ви представим как да поставите панелите върху стена.
Процедурата при поставяне на изолация от стиропор и фибран се състои от няколко лесни стъпки:
  1. Почистваме и изравняваме стената. За да може лепилото да хване хубаво, първо трябва да я почистим от предишните мазилки, бои и прашинки. Повърхността на стената трябва да бъде напълно изравнена. При необходимост нанесете един слой дълбокопроникващ грунд.
  2. Отделете подът от стената с изолационна лента.
  3. Приготвяне на лепилото. Сместа от лепило и вода се разбърква най-ефикасно с помощта на бъркалка, закрепена за бормашина. Ако нямате такава бъркалка може да използвате пръчка, но тогава ще ви се наложи да бъркате по-усилено, за да получите пастообразна смес.
  4. Лепене на панелите. Лепилото се поставя с помощта на назъбена маламашка, като се оформят топки през 25 – 30 сантиметра. Те се слагат в четирите края на листа, а след това се разнасят равномерно по цялата му дължина. Ако изолационния лист е по-дебел се слага лепило и върху основата, за да се захване по-стабилно. Поставете плочите върху стената, като леко ги приплъзвайте една към друга. За по-добро сцепление с основата, приплъзването трябва да бъде перпендикулярно на посоката на нанасяне на лепилото. При необходимост може да оразмерите и изрежете плочите с помощта на трион. Ако се получат неравности при поставянето, може да ги коригирате с шлайф дъска или ренде.
  5. Поставяне на армираща мрежа. След като връзките между изолационните панели и стената изсъхнат добре върху външната страна на панелите равномерно се поставя слой лепило, с помощта на назъбената маламашка. Благодарение на него се фиксира армиращата мрежа, която помага да изградите стената и я предпазва от напукване. Използвайте маламашката, за да притиснете мрежата към лепилния разтвор, докато „потъне“.
  6. Шпакловка. Често следващата стъпка е да се направи гипсова шпакловка, за да се заравни и изгради новата стена в жилището.
  7. Боядисване на стената. Тук ще ви дадем бонус тема за размисъл: Въпреки че най-разпространено при боядисване е използването на латекс, неговата роля е да „запечата“ стените. Естествените дишащи материали като вар и гипс им позволяват да абсорбират влагата много по-добре и не позволяват на мухъла да се развива. Още три бонуса на варта са, че тя е антибактериална, може да бъде оцветена в различни цветове и е много по-евтина.
Ето и процедурата по поставяне на изолация от минерална вата или вълна в няколко етапа:
  1. Изготвяме скелет на изолацията. Прави се конструкция от вътрешната страна, най-често метална, благодарение на която да изградим изолацията.
  2. Добавяме пълнежа. В нея се полага минералната вата или вълната, която ще уплътни нашата изолация.
  3. Оформяне на стената, както ще изглежда пред външния свят. За целта се използва гипсокартон, който се закрепва за металната конструкция. Реално се оформя една куха стена, пълна с минералната вата или вълна.
Поставянето на вътрешна изолация няма ефекта на външната, но все пак е вариант, когато не е възможно друго решение. Един от минусите е, че се намалява жилищната площ, но ако имате твърде шумни съседи може да си спестите безсънни нощи.
Shares
Share This