Колко от Вас имат нужда от смяна на дограмата вкъщи, но се двоумят от какъв материал да бъде тя? И с право! Прозорците са нашият щит с изглед към света навън, за това е важно да го намерим точно в подходящ за нас вариант. В днешния материал ще Ви дадем полезни насоки как да изберете правилната за Вас дограма, да я обработите след монтаж, а след това и от каква поддръжка ще има нужда.
ВИДОВЕ ДОГРАМА
 • PVC дограмата е изработена от пластмаса. Ако тя е качествена, дограмата може да се запази в първоначалния си вид с десетилетия. Има богат избор на цветове и шарки (например имитация на дърво). Като проблем се явяват размерите на прозорците и теглото на отваряемите елементи в тях. Ако се спрете на PVC, трябва да обърнете внимание на вида и точките на заключване на обкова, елементи при монтаж, както и вида на използваната армировка в профилите.
 • Алуминиевата дограма – при нея няма цветови ограничения, както и относно големина и вид на отваряне. Ако материалът за изработка е качествен, почти не се налага поддръжка. Като минус може да изтъкнем, че е малко по-скъпа поддържа ниска температура на повърхността си.
 • Дървената дограма изисква постоянни разходи по поддръжката ѝ (шлайфане, импрегниране, лакиране), въпреки че безспорно е изключително красива. Тя е най-скъпата от предложените дограми, заради естествения материал, който изисква определена обработка.
Прозорците се делят на еднокрилни и двукрилни, като възможности за отваряеми елементи, а като вид на отваряне алуминиевите и PVC прозорците се разделят на стандартни крила, тип ножица (отварят се само горната част на прозореца, а долните панти са затворени) или отварящи се с приплъзване настрани. От огромна важност е правилното монтиране на прозорците, за да се избегне появата на влага и протичане при конденз.
ПРОЦЕДУРИ ПРИ СМЯНА НА ДОГРАМАТА
Стандартно фирмите предлагат безплатен демонтаж на старите и монтаж на новите прозорци, който влиза в цената на покупката. Предупреждаваме, че смяната на дограмата е прецизна и опасна работа и ако нямате съответния опит, за това, въпреки че ще ви преведем през стъпките на процеса, ви съветваме да се обърнете към специалист.
 • Предварителна подготовка: Една от най-важните стъпки е правилно да измерите както старите, така и новите прозорци и да прецените дали е необходимо разширяване или стесняване на стената, за което да кажете на монтажистите. Съветваме Ви да направите чертеж, на който да запишете подробно как размерите на касите и крилата съответстват начертаната схема. Препоръчително е размерите да се вземат от поне три точки на страна (близо до двата края и в средата), за да се потвърди тяхната достоверност. При достигане на определени температури пофилите на дограмата също се разширяват (като това достига до 22 мм. на метър), за това трябва да предвидите и разстояние между 1,5 и 2 см. между касата и зида, като при отбелязването му да информирате производителя, че е включено в размерите. Преди да започнете със смяната завийте хубаво с предпазни найлони зоната около работното поле, защото при демонтажа на старите прозорци се отделят прахови частици, които са трудни за почистване, попаднали веднъж във фугите. При наличието на климатици, радиатори и други уреди без възможност за преместване, ги облепете добре. Макар и в другия край на стаята, те невинаги са застраховани срещу строителния прах.
 • Демонтаж на старите прозорци: Извършва се от монтажистите! Прозорците се разглобяват, като крилата се свалят до оставане единствено на касата. Къртенето трябва да се извърши възможно най-внимателно, за да не се откъснат големи парчета от стената. Колкото „по-чисто“ работят майсторите, толкова по-лесен ще е процесът по фиксиране на новата дограма. Мястото се почиства от старата монтажна пяна. Трябва да се получи равен отвор с вдлъбнатини единствено там, където прозорците са били захванати към стената. При старите дограми това са зазидани в стената трупчета, заковани с пирони. Ако е необходимо след сваляне на старата каса се подкъртва допълнително, за да се изравни работната зона.
 • Поставяне на новата дограма: Извършва се от монтажистите! Пробиват се отвори, в които се поставят крепежни елементи, захванати здраво към стената. Касата (със свалени крила) на новата дограма се поставя и се правят необходимите замервания с нивелир. Пространството около нея и стената се запълва с монтажна пяна (по възможност професионална, защото прозорците може да се деформират с времето, ако използвате обикновена). Не отстранявайте пяната, която се появява по време или непосредствено след монтажа на профилите, може да я отстраните, използвайки шпатула или макетен нож, след като се втвърди. Ако пяната е качествена, тя не би следвало да се раздуе и да деформира касата. Поставят се тапи на отводнителните канали, а касата се фиксира допълнително със специални винтове към пяната и стената. Монтират се крилата на прозорците. За пълното изсъхване на монтажната пяна са необходими поне 24 часа, в които не е препоръчително да отваряте и затваряте прозорците, освен при проверките на пантите и за качеството на нивелацията. Ако нивелацията е добра, при отваряне на крилата те трябва да останат неподвижни.
 • Премахване на защитните лепенки: Поради „пипкавостта“ на задачата я отделяме в нейна собствена стъпка. Често след премахване на големите ленти в пяната остават малки стърчащи парченца найлон. Съветваме Ви да не ги късате, а да ги изрежете внимателно с макетно ножче.
 • Финално „обръщане на прозорците“: Крайният срок за извършване на този процес е максимум три седмици след монтажа на прозорците, защото ако връзката между стената и касата не е уплътнена дълго време има огромна вероятност от появата на влага, а след нея и мухъл. Процесът е подробно описан в статията ни „Как да “обърнем” новите прозорците ?“.
  ПОДДРЪЖКА НА НОВАТА ДОГРАМА
  • Периодична смазка на заключващите механизми и панти на прозорците и вратите.
  • Почистването на уплътненията от прах се извършва със специален препарат, който спира влиянието на атмосферните условия върху гъвкавостта им. В противен случай с времето структурата на уплътненията ще се разруши.
  • Предпазване на бялата дограма от пожълтяване е възможно отново с използването на препарат за почистване на PVC и алуминиева дограма.
  • Периодично проветряване на помещението е препоръчително, за да избегнете вътрешен конденз на прозорците. Той започва винаги от най-студената част на жилището и се получава, когато има много голяма температурна ножица между топлият въздух вътре и студеният отвън. Съществуват случаи, в които той е породен и от некачествен стъклопакет или на износването му с времето. Тогава водните капки се появяват във вътрешността му и трябва да потърсите специализирана помощ. Не трябва да бъркате конденза със запотяването на стъклата.
Shares
Share This