Ремонтът на банята е проект, който изисква както сериозно финансиране, така и последователност и познания на определени процедури. Много от поръчителите не разбират необходимостта от употребата на някои специфични материали, намират ги за ненужни или подозират изпълнителя в опит за манипулиране на сметката. Точно поради тази причина е важно да се разясни какви са ползите или неприятните последици от включването или не на различните етапи в ремонта.
Преди десетилетия хидроизолирането на банята никак не е било популярна дейност, заради ограниченото предлагане на специфични материали.Не ,че не е съществувала такава необходимост- напротив, пораженията от едновремешните техники са предизвикателство за много изпълнители днес.
Известно е,че структурата на материалите, използвани за облицовка на мокрите помещения сама по себе си е водоотблъскваща, което е причината да се омаловажава възможността от компрометиране. Всъщност уязвимите точки са най-вече фугите. Независимо от това, че можете да използвате висок клас фугираща смес, фактът, че нейните еластични и водоотблъскващи свойства след време изчезват, остава.
КАКВО СЕ СЛУЧВА? – структурата на материала се промени и се образуват пукнатини или малки дупчици в самата фуга, както и при контактната повърхност. Те се превръщат в критични точки или естествения път на влагата и водата. Преминавайки от там, те биват погълнати от основата и започват не само да я разрушават, а и да развиват микроорганизми, мухъл и миризми, които влошават не само комфорта ви, но са и сериозна предпоставка за влошено здраве. Още повече, както знаете, пътят на влагата не спира дотук. В случай, че има гранична стена с жилищно помещение, то напълно основателно може да се очаква възникване на проблеми и там. Възможно е дори да не подозирате източника на проблемите в детската стая или спалнята, и докато се чудите откъде влиза влагата там, то реалната причина да се намира в банята.
Точно с тези аргументи искаме да ви обърнем внимание върху етапа на хидроизолиране. Подсигурете се , защото едва ли някой би желал да ремонтира банята си многократно в срок от няколко години.
Какво представлява този процес?
Днес пазарът предлага изключително разнообразие от продукти и производители. Най-общо има няколко вида хидроизолации , но всички са лесни и удобни за употреба. Различават се битумни или полимерни, едно- или двукомпонентни. Най-важното е да изберете доказан производител, отговарящ на условията не само за водонепропускливост, но и за безопасност на продукта. След това трябва да се спазват инструкциите за употреба, изписани на етиката. Разбира се ,необходимо е да се осигури чиста, здрава и грундирана основа.
По правило се хидроизолира подът на помещението, като по вертикалните и хоризонтални ъгли между двата слоя материал се интегрира хидроизолационна лента, която поема евентуални разширения. Около сифона се слага маншет. Стените се обработват на височина минимум 20 см., а около душ зоната – 50 см. отстояние от всички страни. Особено внимание се обръща също и на местата с директен допир с вода и възможност за теч. Това е зоната около умивалниците, входни и изходни тръби, кранове. В случай, че не изразходите цялото количество, задължително го употребете по вертикалите-никога не е излишно да се подсигурите.
След като сте осъзнали важността от тази процедура и тя вече е изпълнена, спокойно можете да преминете към следващия етап от обновяването на банята.Успех!
Shares
Share This