Напоследък все по-често домашното барбекю замества електрическата скара. Приготвената на открит огън храна добива уникален вкус и аромат. В днешно време почти всяко домакинство, което живее в къща може да си позволи да изгради своя открита постройка в двора сравнително евтино и лесно.
Видовете биват открито (без покрив) или закрито (с покрив), като закритото барбекю може да се използва и като външна камина. Ако добавите вратичка, можете да използвате постройката и като пещ. Изграждането на всякакъв вид огневи постройки е отговорна и прецизна работа, за това ако искате да направите закрито барбекю, то ще имате нужда и от специалист, който да Ви помогне да направите схема с точни размери. Прецизността е задължителна при изграждането на подходящо укрепване и за точност при оразмеряването на комина. В специализираните магазини се предлагат и набор инструменти за барбекю, от които можете да се възползвате при построяването. В нашия материал ще Ви преведем през стъпките за изграждане на открито барбекю.
ПРЕДВАРИТЕЛНА ПОДГОТОВКА
1. Представете си какво искате и направете скица.
Преди да започнете със строежа трябва да имате ясна представа в главата си какво точно искате. Съществуват различни модели, позволяващи допълнителни удобства. Един от най-лесните начини за построяване е в Пе-образна форма. Тоест барбекюто има три страни, а четвъртата незастроена страна играе ролята на отвор за огнището. Височината е по Ваш избор и преценка на нуждите Ви, като можете да добавите допълнителна височина над скарата, за да осигурите завет. Днес ние ще Ви покажем как да направите барбекюто от снимката. След като изясните модела и измерите наличното Ви пространство ще добиете и представа от количеството необходими материали.
2. Пресметнете необходимото и наличното пространство.
Въпреки огнеупорните материали, които използвате при построяването на барбекюто трябва да оставите безопасно разстояние между него и всичко леснозапалимо. За това е необходимо прецизно да измерите наличното пространство, което можете да използвате за постройката, като оставите въздух около него.
3. Подготвяне на материалите
Спрямо начертаната схема и взетите размери ще разберете точното количество бетон, цимент, пясък, огнеупорно лепило (ако изберете този вариант), огнеупорни тухли и арматурни железа ще са Ви необходими. Решетката за барбекюто трябва да бъде малко по-голяма от размера на огнището с въглищата, за да може да разполагате продуктите върху скарата спрямо нивото на изпичане, което целите. Когато я избирате вземете предвид, че това ще бъде вътрешният размер на постройката ви.
СТРОЕЖ НА БАРБЕКЮТО
1. Полагане на основите
За да прецените колко големи да бъдат те, вземете размерите на решетката и добавете още около 20-30 сантиметра и от четирите ѝ страни. Нанесете размерите върху мястото за строеж и изкопайте яма с равно дъно от около 20-25 сантиметра дълбочина. След това трамбовайте почвата отдолу, за да предпазите основата от потъване след време. Има специализирани машини за трамбовка, но с постоянство можете хубаво да отъпчете земята със собствено тегло. С набити подскоци обходете няколко пъти работното поле. Направете кофраж, заздравен с арматурни пръти. Дъното се посипва с от 50 до 80 мм пясък, а след това се залива с бетон. Забъркайте бетоновата смес с цимент, пясък и вода в необходимото съотношение, посочено на опаковката. Самото отливане е препоръчително да се извършва на 2 пъти през няколко часа, като техниката за запълването на всички пролуки е да трамбовате бетона, като го натъпквате внимателно (за да не разместите кофража или сместа да се разлее извън него) с железен прът. Постарайте се повърхността да бъде възможно най-гладка. Пълното изсъхване на бетона е бавен процес, който зависи от излятото количество и метеорологичните условия, като при лошо време може да отнеме дори повече от двадесет дни.
Стъпка по желание! Срещнахме противоречиви мнения дали основата трябва да се циментира до първия ред, за това оставяме на Вас да решите дали да го направите.
2. Започнете изграждането
Иззидайте тялото на барбекюто с огнеупорни тухли, както си го представяте. Съветваме ви процесът да започне, като първо наредите на сухо тухлите спрямо размерите на чертежа Ви, оставяйки малко разстояние между тях (за лепилото/ цимента). В строителните магазини предлагат пластини с калибрирана дебелина, които биха Ви помогнали да отбележите абсолютно равни разстояния. Обикновено дебелината на колоната на стената е изградена от две тухли, поставени една до друга по ширина. Нивелирайте и очертайте работното поле по редове. Така ще си осигурите прекрасен жокер при същинското редене. Широко разпространена техника на редене е и полагането, следвайки конец. Преди да започнете зидането, трябва да „угасите“ тухлите, като го потопите във вода за около половин час и да приготвите разтвора за лепене спрямо указанията върху опаковката. Съветваме Ви първоначално да приготвите малка доза от сместа, защото зидането е бавен процес, а времето за стягане на всеки материал е различно. Положете първият ред тухли и измажете с огнеупорно лепило или цимент (и двата метода са разпространени, като лепилото дава по-голяма огнеупорна сигурност, защото издържа до 900О С). Следващите редове изградете със стандартната подредба на зидовете с разместено напасване, при което тухлите не се застъпват плътно една върху друга, а на половина с всяка следваща. Запълнете евентуалните пролуки с цимент и нивелирайте периодично работата си. Има два начина да повдигнете скарата над огъня. Единият е да зазидате арматурни железа, които да действат като крепежни елементи, върху които да сложите решетката, а другият е да положите стеснен ред с малко стърчащи към вътрешната страна тухли. Ако избирате да готвите на дърва, тавата за огъня се поставя на пода, но ако имате намерение да използвате и въглища, предвидете и един ред за поставяне на тавата в близост до скарата. Ако това е финалът на Вашата постройка, оставете да се „отвърне“ и я почистете. Ако искате да направите заслон за завет, продължете да изграждате още няколко реда нагоре.
3. Почистване на постройката
Малко преди циментът да засъхне напълно, отстранете излишното количество с мокра четка. Ако сте използвали огнеупорно лепило е желателно да отстранявате излишните количества в процеса на работа.
4. Финални щрихи
Поставете скарата върху издадения ред, а на долния ред или на пода на огнището положете ниска огнеупорна тава, която да ограничи изскачането на жарава извън предвиденото за целта пространство.
Време е да разгорите въглищатаи да слагате маринованите пържоли! Обадете се на приятели!
Shares
Share This