Най-често използваме таваните си вкъщи за складиране на ненужни вещи, но как можем да подготвим таванските помещения, ако искаме да ги използваме за други цели? Освен освежаването на стените и пода, хубаво е да помислите и за изолация на покрива. Тя не е излишна дори и да не обмисляте смяна на общоприетото таванско предназначение. Прочетете материала ни, за да научите повече за ползите от изолацията на подпокривното пространство и технологията за поставяне.
КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА И ЗАЩО Е НЕОБХОДИМА ПОДПОКРИВНАТА ИЗОЛАЦИЯ?
Подпокривната изолация е необходима, защото дава прекрасна възможност за регулиране и поддръжка на температурата. Тя не позволява на топлият въздух да излиза през покрива през зимата, а през лятото му пречи да се вмъква между гредите. От друга страна бихме могли да използваме тавана и като обитаемо помещение, вместо често разпространените му функции на склад. Пространството може идеално да играе ролята на наше собствено кътче. Огромно предимство е, че ако използваме качествени материали, този тип изолация би могла да ни надживее, като в процеса запази максималните си качества. Тук от ключово значение е способността на конструкцията да „диша“. В стъпките за монтаж сме посочили чрез какъв алгоритъм за поставяне се постига този ефект. Друго ключово условие за успешната изолация е и дебелината ѝ. Препоръчителните стойности варират в диапазона между 20 до 30 сантиметра, като колкото по-дебела е изолацията, толкова по-ефектива ще бъде тя. Минималната препоръчителна дебелина на цялостната изолация (поставят се два слоя) е 20 сантиметра. Често в процеса се поставят един слой каменна вата и един слой специално обработена сертифицирана стъклена вата. По своята същност те биват минерални вати (естествени материали), което им придава топлоизолационни, звукоизолационни и пожароизолационни качества. Тоест, покривна изолация 3 в 1. Из строителното пространство преди време се появи мълва, че непреработената и некачествено преработената стъклена вата е канцерогенен материал, който вдишваме при работа и остава в дробовете ни, като води до необратими последствия. Затова нерядко строителите предлагат да се положат два слоя каменна вата, като по този начин се заменя стъклената. Оставяме на вас да прецените кой от двата варианта предпочитате.
КАК ДА ИЗОЛИРАМЕ ПОДПОКРИВНОТО ПРОСТРАНСТВО В КЪЩА?
Проучете добре всички възможни варианти и продуктите за изпълнение, за да определите своя бюджет и да вземете информирано решение каква вата бихте искали да използвате. Изберете и начинът за поставяне на компонентите (дали имате възможност да поставите първия компонент отвън или полето Ви за работа се ограничава с вътрешността на къщата). Ние Ви предлагаме няколко лесни стъпки:
1. Подгответе повърхността, върху която ще работите. Много е важно да осигурите проветриво пространство за работа под покривното покритие, като въпреки това ви съветваме да работите с маска. Гредите, върху които ще поставите изолацията трябва да бъдат здрави и сухи, без нарушения в целостта или повреда между фугите. Ако има тежки повреди може да се наложи да ги смените.
2. Поставете паропропусклива-водонепроницаема мембрана/ фолио. Целта ѝ е да предпази изолацията от конденз при рязка температурна ножица. Тя се полага от външната страна на покрива под керемидите. А ако нямате възможност да я монтирате отвън, то е задължително да положите мембраната/ фолиото от вътрешната страна. Силно препоръчителен е външният монтаж, защото гарантира по-добра защита срещу влага и конденз.
3. Монтирайте анкер окачвачите. Направете нужните измервания и маркирайте гредите (покривните ребра), за да отбележите точното място за поставяне, което ще Ви осигури необходимата дължина за фиксиране на конструкцията. Тук имате два варианта за избор – твърди или меки окачвачи. Меките окачвачи се прегъват в съответната форма, за да получите необходимата дължина. Дължината на твърдите окачвачи е фиксирана, а изборът зависи от дебелината на топлоизолацията, която ще положите. Окачвачите се прикрепват с винтове към напречните греди (покривните ребра) с дължината напред (тоест издадената част, върху която ще прикрепите металните профили трябва да сочи навътре към помещението).
4. Поставяне на първия слой каменна вата. Отново бихме искали да Ви напомним да работите с маска. Изолационния пълнеж се оразмерява и изрязва, като се оставят още близо 2 сантиметра бонус за по-добро уплътнение. Нарежда се между покривните ребра, като най-общо казано, на местата, в които влиза по-трудно в пространството, може да използвате дълъг нож, с който деликатно да притискате ватата, докато компресирате до необходимия размер.
5. Монтирайте носеща конструкция от метални CD и UD профили и поставете стъклената вата (или втори слой каменна). Конструкцията обточва работното пространство, като се монтира с винтове върху гредите и за анкер окачвачите и трябва да образува полета, с чиято помощ да закрепите стъклената/ каменната вата. Тук отново има два варианта за действие, като може да изберете този, който ви е по-удобен. Опция едно е да монтирате само външните метални профили, в които да приплъзнете и натъпкате сертифицираната стъклена вата или каменната вата, и да я запечатате с напречните метални профили. Този вариант е предпочитан, защото така не се получават фуги при напасването на парчетата и съответно изолационните качества се повишават. Другата опция е да сглобите металната конструкция, изграждайки работни полета (квадрати), а след това да оразмерите и да прикрепите ватата към тях. Този начин е по-лесен за изпълнение, но образува допълнителни снадки.
5. Полагане на активна парна мембрана. Тя се залепва (в зависимост от вида може да използвате двустранно залепващо тиксо) върху профилите на носещата метална конструкция. Уплътняват се всички образували се фуги и снадки, за да запечатате възможно най-качествено изолационния материал, така че да го предпазите максимално от конденз и други парни влияния.
6. Полагане на гипсокартон. С него запечатайте финално изолационната конструкция, като закрепите плочите гипсокартон към профилите с помощта на винтове за гипсокартон.
7. Шпакловане. Шпакловайте новия си таван и най-важното насладете се на добре свършената си работа!
Shares
Share This