Всеки има различни съображения, когато търси варианти за осветление в дома си, но често се вглеждаме само в един или два аспекта при избора си. Това е и причината понякога да забравяме другите критерии, които могат да дадат отражение след време. Днес ще ви предложим няколко фактора, за които да помислите, преди да се спрете на конкретни осветителни тела. В статията ще прочетете и малко повече за характеристиките на видовете лампи.
ФАКТОРИ ПРИ ИЗБОР НА ОСВЕТЛЕНИЕ:
✔ Икономичност – Продължителността на живот и електроенергията, която изразходват осветителните тела са най-често взиманите предвид критерии от потребителите. Преди производителите посочваха разхода на електроенергия (kw/ h), като средство за определяне силата и яркостта на светене, но днес те се измерват по други критерии. Голямо влияние върху икономичността на лампите в дългосрочен план оказва средната продължителност на живота в експлоатационно време. Тоест, параметрите, измерени в режим на работа при правилна експлоатация. Днес широко разпространени са енергоспестяващите осветителни консумативи, които чрез ниския разход с времето възвръщат своята цена поне двойно.
✔ Екологичност – Нека не подценяваме колко свързана е икономичността на консумативите с отражението, което оставят върху околната среда. Колкото по-икономични „крушки“ използваме, толкова по-щадящи са и от екологична гледна точка.
✔ Вид на светлината – Светлината, препоръчвана в домовете ни се разделя на топла (до 3 000 К). Препоръчва се за стаите, които обитаваме най-често и в тях отпускаме сетивата си, като спалнята например. Неутралната светлина, която е в диапазона от 3 300 до 5 300 К. Тя е подходяща общо взето за всички помещения във вашето жилище. И дневна светлина, която е в спектъра над 5 300 К.
✔ Как пада светлината – Съветваме Ви да не подценявате отразяването на светлината в стаята (как пада върху намиращите се в нея обекти). Различните видове светлина биват насочена (пада директно и понякога заслепява), отразена (мека светлина), разсеяна (приглушена) светлина или комбинация от трите.
✔ Лесна поддръжка – Помислете какви консумативи (крушки) ще използвате и лесни ли са за смяна? Не забравяйте да помислите дали лесно можете да почистите осветителните тела от прах и евентуално малки мушички, които често изгарят в тях, търсейки топлина.
✔ Естетичен вид – Потърсете подходящия за Вас дизайн. Все пак веднъж се купува осветително тяло, след това само подменяте консумативите. Съобразете и как ще го съчетаете със заобикалящия декор в стаята. Дали бихте искали полилей, плафони, вградени ли да бъдат или висящи. Възможните избори са доста, а в магазините има богати каталози, от които да изберете.
✔ Физически условия за поставяне – Освен изборът дали да монтирате фронтално осветление, прикрепено за тавана или странично върху другите четири стени на помещението, важно е да се съобразите и с материала, от който са изработени повърхностите. В какво помещение ще бъде монтирано осветлението – мокро или сухо? Нерядко срещан вече е и монтажът на осветителни тела върху рафтове и секции. Помислете как бихте могли да ги свържете към електрозахранването, както и наличието на индивидуални фактори.
ОСНОВНИ ВИДОВЕ ЛАМПИ:
✔ Луминесцентни/ флуоресцентни лампи – По икономичност те са енергоспестяващи. Най-често тялото им е издължено, пълно с благороден газ, а средните работни часове, дадени от производителите са около 7 500. Изискването за монтаж е осветителното тяло да има баласт, който да контролира какъв поток от напрежение достига до крушката. Разпространен сред потребителите е и термина енергоспестяващи крушки, с който наричаме компактните луминесцентни лампи. Макар да не са единствения вид енергоспестяващи крушки на пазара, компактните луминесцентни лампи „присвояват“ това определение, защото най-често потребителите имат предвид тях, когато го използват в магазина. Компактността им идва от размерите и видовете цокли за поставяне. Тяхната продължителност на живот е в диапазона между 6 000 до 15 000 работни часа. Днес те са едни от най-широко разпространените лампи и излъчват топла или студена светлина, в зависимост от производствените им параметри. В режим на работа излъчват и почти невидимо трептене, което може да доведе до главоболие, докато организмът се нагоди.
✔ Лампи с нажежаема жичка – това са „старите крушки“, както най-често ги наричаме разговорно. След 2012 година Европейският съюз забрани тяхното производство, въпреки че все още се намират на българския пазар. Те са най-евтините осветителни консумативи. Произвеждат се предимно със стандартизирани цокли, което не позволява широката им употреба в различните осветителни тела, а се свързват към мрежата посредством фасунга. Експлоатационният им живот възлиза на 1000 работни часа. Въпреки гореизброените недостатъци, заради почти нищожното излъчване на ултравиолетови лъчи, този вид крушки са най-щадящи за очите.
✔ Светодидодни лампи – LED осветлението е най-икономично и с най-дълъг живот, но качеството се отразява чувствително и на цената. Екологично чисти са, а експлоатационното им време достига до 50 000 работни часа, така че можем спокойно да кажем, че с времето инвестицията е напълно възвръщаема. Приема се, че след време те ще бъдат най-използваните крушки, защото произвеждат светлината, извличайки я благодарение на полупроводници. Заради все по-честата употреба вече са достъпни в различни форми, големини и с многообразни цокли.
✔ Халогенни лампи – Приличат на крушките с нажежаема жичка, но тялото им е изпълнено с инертен (халогенен) газ. Този газ им позволява да светят по-ярко, както и да бъдат по-енергоспестяващи от старите крушки. Те излъчват топлина, а експлоатационният им срок е около 2 000 работни часа при правилна експлоатация. Капризни са на промени в електронапрежението.
Shares
Share This