Като човешки същества, ние имаме остра нужда от въздух, за да съществуваме качествено. В последно време обаче се оказва, че хората, животните и растенията не сме единствените обекти, които имат необходимост от него, за да функционират максимално ефективно. Дишащите мазилки не са новост за почти никого, но напоследък все по-често в новото строителство навлиза тенденцията за „въздушни възглавници“, които използваме като ефективен изолатор за външни влияния. Днес в материала ще ви разкажем за вентилируемите фасади и защо биха били подходящ избор за вашия дом.
КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА ВЕНТИЛИРУЕМА ФАСАДА?
По своята същност вентилируемата фасада представлява топлоизолационна, пароизолационна и шумоизолационна преграда върху външните стени с отвори за вентилация. Тоест, между топлоизолационния слой на основата и външната обвивка има разстояние (отвор), в което се оставя наличието на въздух. Тези отвори служат за свободно въздушно движение, бивайки както вход, така и изход за теченията, образувайки така наречената въздушна възглавница. Те подлежат на специална обработка, която пречи на насокемите или атмосферните условия да оказват неблагоприятно влияние на конструкцията и ефективността на вентилацията. Предпочитаният изолационен материал за този тип изолации са различните видове минерална вата. Тя притежава изключително изразени свойства за регулиране на температурата през цялата година, има способността да „диша“ и е подходяща за широк спектър основни външни повърхности. От известно време в средите на новото строителство вентилируемите фасади се считат за най-добрата защита на външната обвивка на основната сграда.
КАКВИ СА ПРЕДИМСТВАТА НА ВЕНТИЛИРУЕМИТЕ ФАСАДИ?
Нека групираме предимствата им в две основни категории:
✔ СВОЙСТВА И ХАРАКТЕРИСТИКИ
– Предотвратява появата на влага и конденз. Каменната вата е известна с дишащите си свойства, които при качествени материали и подходящо защитно фолио гарантират дългогодишна защита от влага, конденз и неприятните последици, които могат да последват (например мухъл).
– Задържане на сравнително постоянна температура в сградата. Спира навлизането на топлина през лятото и загубата ѝ през зимата (в сградите, без изолация се наблюдават температурни загуби, които могат да достигнат до близо 40 % загуба на топлина). Също спомага и за намаляване на температурната ножица между градусите вътре и тези отвън.
– Дълъг ефективен експлоатационен живот. Някои фирми производители дават около петдесет години гаранционен срок, в който при използване на качествени материали фасадата няма да загуби или намали своите свойства.
– Инвестицията има висока възвращаемост. Съдейки по спестената топлинна енергия, парите, които вложите в изграждането на вентилируема фасада бихте могли да възвърнете от телно по-ниските сметки за топлинни консумативи.
– Притежава високи пожарозащитни качества. Минералната вата е негорим материал, който ще ограничи разпространението на огъня в случай на възникнала авария или пожар.
✔ ФАСАДАТА И ВЪНШНИЯ СВЯТ
– Защита на самата сграда от атмосферните влияния. Най-разговорно казано, вентилируемата фасада може да си представим като подвързия на книга – всички следи от експлоатация остават на повърхостта, докато самата корица остава непокътната.
– Лесна за поддръжка. Макар почистването на обшивката да зависи от спецификите на материала, който сте избрали, при нарушения в цялостта или други възникнали повреди има възможност за обработка или смяна само на повлияната повърхност.
– Има шумоизолационни свойства. Конструкцията и свойствата на вентилируемата фасада успешно спира външния шум, често породен от натоварения трафик и чуждото ежедневие.
– Устойчиви са на външни влияния и механични въздействия. В зависимост от качеството и вида на материалите, външната обшивка може да бъде почти неразрушима. Ако изберете каменни плочи например, малко са механичните действия, които биха повлияли на фасадата. Разбира се, това не е единственият качествен материал за изработка на външната защита. Съветът ни е да се допитате до специалисти кой е най-подходящият за вашите нужди и климатичните условия, в които живеете, материал.
КАК СЕ МОНТИРА ВЕНТИЛИРУЕМА ФАСАДА?
Поради спецификите на процеса, монтажът се извършва от специалисти, за да се осигури 100 % ефективност. Вентилируемата фасада е подходяща както за цяла сграда, така и за отделен етаж или апартамент. Все пак ще Ви преведем през процеса на монтаж, но дебело подчертаваме, че трябва да имате необходимия опит, ако искате да изградите фасадата си сами.
В зависимост от височината се изгражда метално монтажно скеле, което да осигури безопасно поле за работа на високо и свободен обход на работната площ. Ако нивото го позволява, възможно е да се работи и само с помощта на висока стълба, но по този начин не само полето за работа е ограничено, а и самият процес става значително по-трудоемък.
1. Изграждане на носеща конструкция върху основата. С помощта на вертикални или хоризонтални дървени или алуминиеви профили се изгражда носеща скара, която да разпределя ефективно натоварването на бъдещата изолация. Размерите и разстоянията специалистите пресмятат спрямо спецификите на сградата, съгласно статиката.
2. Полагане на изолационния материал. Неговото място е между ребрата на носещата конструкция, като материала се полага с кашираната страна навън. Качествата му зависят както от производствените характеристики на използваната вата, така и от правилното полагане. Плочите каменна вата (най-често използвания материал) се полагат плътно една до друга, за да се получи възможно най-плътен слой. Трябва да се избягват всякакъв вид фуги, кухини или други разстояния. Тя се монтира към профилите посредством специални метални дюбели за монтаж.
3. Оставете пространство за вентилационни отвори между изолацията и обшивката. Този отвор играе ролята на въздушна възглавница с най-малко два сантиметра, като някои от производителите съветват също и да не надвишава пет. (Въпросът е спорен и монтажниците ще преценят на място какво е необходимото разстояние). Вентилационния отвор има допълнителни топлоизолационни качества и защитава основата от атмосферни влияния, като вятър, дъжд и други, като същевременно подпомага шумоизолацията на сградата.
4. Монтаж на паропропусклива-водонепропусклива мембрана. Нейната цел е осигури безпрепятствено движение и на водните пари (освен въздуха в отворите), като в същото време предпазва минералната вата от влага и други външни фактори, които могат да проникнат през фугите на фасадния защитен слой. По този начин ще запазите ефективността и на цялата изолация за по-дълго време.
5. Изграждане на външен защитен слой (обшивка). С него се фиксира вентилируемата фасада, запечатвайки изолацията вътре. Материалът е по избор на потребителите, като ви съветваме да го изберете с помощта на специалистите, изградили конструкцията. Спрямо климатичните условия в региона и други специфики, те ще Ви насочат дали да изберете камък, медни плочи, дърво или друг вид материал за външния слой.
Shares
Share This