Гледайки напред към бъдещето, днешните строители все по-често отдават необходимото уважение на сайдинг изолацията. Тя е подходяща алтернатива за изолация на Вашия дом, независимо от географското положение и наличието на други външни фактори, които често притесняват потребителите при избор на мазилка. В материала ще Ви запознаем с повече подробности за сайдинг изолацията – какво представлява, какви предимства има и какъв е начинът за монтаж.
КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА САЙДИНГ ИЗОЛАЦИЯТА?
Сайдинг изолацията представлява суха заместваща външните мазилки технология, чрез която можете да облицовате фасадата на Вашия дом. Друго приложение на сайдинга е като финален слой, с който да фиксирате външна топлоизолация, шумоизолация и хидроизолация. Подходяща е за монтаж през цялата година, защото нито материала (най-често винил), нито метода на поставяне се влияят от атмосферните условия. Най-разпространени у нас са виниловите сайдинг ламели, но производителите по цял свят използват различни материали за изработката им, част от които алуминий, PVC, дърво, камък и други. Ако трябва да сме напълно откровени, виниловите ламели са материал от по-нисък клас, в сравнение с някои от другите материали за изработка, но са по-евтини и въпреки ниския си клас, са подходящи за нашите климатични условия.
КАКВИ СА ПРЕДИМСТВАТА НА САЙДИНГ ИЗОЛАЦИЯТА?
✔ Целогодишен бърз, чист и лесен монтаж
✔ Лесни за почистване и поддръжка
✔ Устойчив на атмосферните условия и други външни и вътрешни фактори, като в зависимост от производителя и качествените характеристики, гаранционния срок на сайдинг изолациите достига до петдесет години.
✔ Водоустойчивост, влагоустойчивост, пожароустойчивост
✔ Придава добри шумоизолационни качества
✔ Безопасен за околната среда
✔ Това е инвестиция с дългосрочна възвращаемост, заради топлоизолационните си качества. При сайдинг облицовката се получава ефект като от въздушна възглавница с добри топлоизолационни качества.
✔ Поддържайки ниска температурната ножица при смени на времето, спомага и за сухота на стените и предотвратява появата на конденз и мухъл.
✔ Богат избор на цветове и дизайн за изработка
✔ Цветовете на сайдинга не се променят през срока на експлоатация
КАК СЕ ПОСТАВЯ САЙДИНГ ИЗОЛАЦИЯ?
Обикновено фирмите производители предлагат монтаж на сайдинг изолацията и Ви съветваме да им се доверите, а ако държите да я монтирате сами, трябва да имате необходимия опит. Важно е да вземете предвид факта, че голяма част от работата се извършва на голяма височина и изисква повишено внимание! Известни са няколко вида монтаж на сайдинг изолация, като под внимание се взимат материала, от който са изработени ламелите и този на допълнителната топлоизолация. В България разпространени са допълнителните външни сайдинг изолации, като стиропор, стиродур, фибран, неоопор, вата и други. Макар да Ви съветваме да се обърнете към специалист, днес накратко ще Ви преведем през стъпките за поставяне на най-предпочитаната комбинация – винилов сайдинг с допълнителна изолация от каменна вата.
ПРОЦЕС НА РАБОТА:
1. Предварителна подготовка на основата. Преди да започнете работа, първо се уверете, че повърхността е суха, чиста и гладка. Имайте предвид, че не можете да компенсирате неравностите върху основата, като добавите повече лепило (ако искате да фиксирате допълнително каменната вата), за това ако има големи неравности, трябва да направите допълнителна замазка, която да изравните с общото ниво. Използвайте нивелир, за да направите необходимите замервания. За улеснение на процеса Ви съветваме да демонтирате улуците. Изгражда се метално скеле около сградата, чрез което да се осигури стабилна конструкция за обход и работа на високо.
2. Изграждане на носеща скара. Най-често тя е от дървен материал, като целта ѝ е да образува въздушни клетки, в които се полага каменната вата. Изгражда се по продължението на цялата сграда, като е задължително да се обходят всички ъгли – външни и вътрешни при съединяването на две стени, при прозорци и врати и при наличието на други особености в дизайна. Най-общо казано, трябва да изградите подходящи квадранти за работа.
3. Поставяне на каменната вата. При тази стъпка намерихме три варианта – да оразмерите ватата с около два сантиметра повече от размера на квадрантите от скарата и с помощта на нож, с който я притискате в единия край, да я положите между получилите се ребра. Част от потребителите предпочитат да подсилят изолацията, като я фиксират и с допълнителни дюбели за монтаж на минерална вата. Най-разпространена е техниката за прикрепяне с минимум три дюбела на плоча. Разбрахме и за случаи, в които хората се подсигуряват тройно, като използват и допълнително лепило за прикрепяне на ватата към мазилката, а след това завършват процеса с фиксиращите дюбели. Предполагаме, че потребителите са направите тези избори на база метода за монтаж и спецификите на материалите, така че оставяме избора на Вас. Съветът ни е да се консултирате с производителя при закупуване на материалите, за да прецените възможно най-добре какви са подходящите за Вас опции.
4. Положете паропропускливо фолио. То се прикрепва върху изградената носеща конструкция (дървената скара), за да предотврати появата на влага и конденз или появата на други парни влияния. Фолиото позволява на ватата да диша, без да допуска проникването на изпарения и влага навътре в изолацията.
5. Монтаж на сайдинг ламелите. Ламелите се оразмеряват и монтажистите започват полагането и прикрепянето им отдолу нагоре. Около прозорците и вратите се монтират крепежни лайсни, които да запълнят получилите се фуги.
Shares
Share This