Случвало ли Ви се е често да откривате петна от влага върху стените си? Ако отговорът е положителен, не грабвайте притеснено сешоара в опит да се справите с нея, а прочетете какво имаме да ви кажем за хидроизолацията в днешния материал.
ЗАЩО И КОГА Е НЕОБХОДИМА ДОПЪЛНИТЕЛНА ХИДРОИЗОЛАЦИЯ НА ОСНОВИТЕ?
Допълнителната хидроизолация на основите е необходима, когато видите първите следи от влага и/ или подпочвени води върху стените на Вашето мазе. Ако не разполагате с такова, наблюдавайте за появата ѝ върху долната част на стените в стаите от най-ниския етаж на къщата. Следете повърхността в близост до пода, защото влагата, идваща от почвата, се изкачва отдолу нагоре по стената и предизвиква ред проблеми, като започнем от мухъл и стигнем до отлепване на вътрешната мазилка. Този тип изолация се прави с цел ограничаване на влагата не само в самата сградата, ами и на нейните основи. Тоест, за да спрете проникването ѝ в бетоновата плоча на основите и да попречите тя да повлияе здравината и качеството на армировката на цялостната конструкция. С времето появата на влага зависи от влажността и валежите в района, в който живеете, „поемащите“ свойства на почвата, заради водната ѝ наситеност и наличието на подпочвени води около и под сградата.
Предлагаме Ви два варианта за хидроизолация:
ВАРИАНТ 1:
Подходящ е за силно влажни райони, в които е необходимо и отводняване Този вариант е по-скъп, сложен и бавен за изпълнение, но гарантира високо качество на изолацията и възможност за допълнително отводняване.
1. Обработка на основите. Прави се изкоп около основите на сградата, така че да бъдат напълно открити и да оставите поле, в което можете да се движите свободно. Важно е да имате пространство, в което да можете да клякате, да се протягате и лесно да достигате до всеки сантиметър обработваема площ. Изчеткайте основите старателно, за да ги изчистите от полепналата по тях почва, защото е изключително важно преди да започнете работа те да бъдат чисти и сухи. Заради наличието на влага и подпочвени води, понякога върху основата се появяват фуги или други признаци за ерозия. От изключително значение е да работите върху гладка повърхност, за това при необходимост положете и нова мазилка отгоре. Изчакайте да изсъхне много добре.
2. Грундирайте с битумен грунд. Тук съветът ни е да положите грунда колкото може по-плътно, като не оставяте слабо покрити участъци. Работете с четка или валяк. Изчакайте да изсъхне възможно най-добре. След това нанесете един слой битумна хидроизолация и отново изчакайте да изсъхне.
3. Поставете специална хидроизолационна мушама. Работете с подплатени работни ръкавици! Техниката за поставяне на мушамата е да я нагреете леко с газова горелка от оказаната страна (ако върху нея няма надписи, попитайте производителя коя е тя), докато не получите мазна смес. Внимавате да не я прегреете или изгорите (следете за поява на балончета или изтъняване на мушамата). Поставянето на платната става с леки, бързи потупвания плътно едно до друго. При реденето на материала всяко парче трябва леко да застъпва следващото.
4. Полагане на защитна мембрана. Тя има балончета, които защитават хидроизолационната мушама от положените в стъпка 6 материали и трябва да закрива страната с вече изолираната основа на къщата и дъното на изкопа (тоест, да мине под тръбите, за които ще Ви обясним в стъпка 5). Срещнахме противоречиви мнения за нейното фиксиране. Мненията са, че е достатъчно само да я положите върху основата, а след запълването на изкопа тя ще се фиксира сама, заради тежестта. Друга предлагана възможност е след полагането да я заковете с дребни пирончета за хидроизолационната мушама, но тук съществува риска от нарушаване на цялостта ѝ. Изборът оставяме във Ваши ръце.
5. Поставете дренажни тръби. Те се поставят и извеждат с изход, за да може влагата и подпочвените води, спрени от хидроизолационните материали върху основата, да се оттичат и да не остават в направения дренаж.
6. Запълнете изкопа. Първият слой е от едър камък, разстелен възможно най-хубаво. Засипвайте внимателно, за да не нараните дренажните тръби и се старайте да не излизате от очертанията на защитната мембрана, защото може да повредите хидроизолационната мушама. Следващият слой се състои от дребен филц, който цели да запълни пространството между по-едрите камъни. Най-отгоре запълнете с почва, която засипвате на слоеве. Поставете първия слой почва и трамбовайте хубаво. Има специални машини за трамбовка, но ако не разполагате с такава, може да използвате собственото си тегло, като с набити подскоци хубаво отъпкате почвата. Процедурата се повтаря при всеки положен слой почва с цел да не се получи пропадане след време. Съветваме Ви ако искате да поставите плочки или друг вид пътека около сградата да изчакате поне месец, за да видите още колко ще слегне почвата. При необходимост може да добавяте още земя, докато се достигне предишното ниво.
ВАРИАНТ 2:
Подходящ е за по-слабо влажни райони, в които не е необходимо допълнително отводняване.
1. Обработка на основите: Прави се изкоп около основите на сградата, така че да бъдат напълно открити и да оставите поле, в което можете да се движите свободно. Важно е да имате пространство, в което да можете да клякате, да се протягате и лесно да достигате до всеки сантиметър обработваема площ. Изчеткайте основите старателно, за да ги изчистите от полепналата по тях почва, защото е изключително важно преди да започнете работа те да бъдат чисти и сухи. Заради наличието на влага и подпочвени води, понякога върху основата се появяват фуги или други признаци за ерозия. От изключително значение е да работите върху гладка повърхност, за това при необходимост положете и нова мазилка отгоре. Изчакайте да изсъхне много добре.
2. Обработете основите. Грундирайте с подходящ за целта грунд и изчакайте да изсъхне. Поставете един слой течна гума и омрежете основите с полиестерно платно. Трябва да внимавате за равномерното инпрегниране на платното с материалите, както и при поставянето на всеки следващ пласт, като той трябва да се застъпва с предходния. Изчакайте да изсъхне и положете още две ръце течна гума.
3. Запълнете изкопа отново с първоначално изкопаната почва, като я трамбовате по описания по-горе начин. Имайте предвид, че ако не успеете да върнете цялото количество в изкопа е много вероятно да се наложи да добавяте почвата периодично, докато слегне с времето.
При избор на качествени материали и прецизно извършване на процеса, хидроизолацията на основите дава изключително добри и дълготрайни резултати.
Shares
Share This