С навлизането на новото строителство „поликарбонатни плоскости“ става все по-разпознаваемо понятие. В зависимост от вида и качеството на изработката, този тип панели могат да бъдат неразличими от стъкло, но много по здрави и лесни за обработка. Ако се нуждаете от повече светлина в дома си, устойчива на външните условия, трябва да знаете, че поликарбонатните панели все повече и повече впечатляват потребителите на пазара. В тази статия ще Ви запознаем с термина „поликарбонатни плоскости“. Ще прочетете какви са техните характеристики и къде най-често намират своето приложение. Някои от тях изненадаха и нас!
КАКВО ВСЪЩНОСТ СА ПОЛИКАРБОНАТНИТЕ ПЛОСКОСТИ?
Поликарбонатните плоскости се изработват по изкуствен път, като по своята същност представляват термопластичен полимерен материал. Процесът представлява съединяването на мономери с въглеродни групи в молекулна верига. Казано с по-прости думи, това е процес, при който се произвежда много здрава и устойчива на външни влияния, но щадяща околната среда, пластмаса. Създадени са две разновидности на плоскостите: Единият вид се наричат плътни – изработени от плътен прозрачен пласт. На външен вид те са прозирни, като приличат на стандартно или шарено стъкло. Другата разновидност наричаме камерни плоскости, в чиято вътрешност по дължина са разположени различни по брой и форма камери. Механичната здравина на поликарбонатните листове се определя по тяхната дебелина и структура. Като стана дума за структура, спрямо нея те се делят на двустенни, тристенни, четиристенни, седемстенни и деветстенни панели, в зависимост от вътрешните слоеве. Произвеждат се гладки и релефни плоскости. Замисълът на поликарбонатните панели е да се използват в новото строителство, като модерна и лесна алтернатива, която да замести традиционните материали. Най-често изпълняват покривна или разделителна функция.
КАЧЕСТВЕНИ ХАРАКТЕРИСТИКИ И ПРЕДИМСТВА:
Изявените физично-механични и оптични свойства позволяват на материала широк спектър от употреба. Част от техните предимства са:
– Бихме могли спокойно да наречем поликарбонатните плоскости сравнително евтини. Цената варира в зависимост от размер, дебелина, структура и други параметри.
– Пропускат над 80% от слънчевата светлина в постройката или помещението, като същевременно са снабдени с UV защитен слой, който не позволява получаване на парников ефект.
– Те са леки и удобни за работа, като по този начин след монтаж придават и лекота на постройката.
– Устойчиви са на външните метеорологичните условия, като ако са изработени от качествен материал издържат при температурна амплитуда от -40 до +120 градуса по Целзий. Освен устойчиви на температура, поликарбонатните плоскости лесно понасят и не се влияят от градушка, измръзване, силата на дъжда и вятъра. Границите на тази устойчивост са различни, а стойностите са упоменати от всеки производител в описанието на продукта.
– Те са топлопроводими, което позволява на слънчевите лъчи не само да проникват в помещението, а и да окажат затоплящо влияние.
– Гъвкави са и позволяват широко поле за работа, благодарение на еластичните връзки, от които е изграден. Производителите трябва да упоменат в характеристиките на продукта какъв е минималния радиус на огъване, спрямо дебелината на панела.
– Ако са изработени от качествен материал, те са изключително удароустойчиви и при природни, и при механични наранявания.
– Изработват се в широк спектър на цветовата гама и създават възможност за разчупен дизайн.
– При необходимост се почистват и поддържат лесно.
– Многокамерните поликарбонатни плоскости са известни и със своите топлоизолационни качества.
– При провеждане на тестови изследвания качествения поликарбонат има задоволителна радиационна и ултравиолетова устойчивост.
– В зависимост от дебелината на панелите, голяма част от тях помагат и за изолиране на шума.
– Гаранционния срок на панелите е около десет години, в които се твърди, че той не изменя своите характеристики под влияние на вътрешни и външни процеси. Има производители, които предлагат 12 години гаранционен срок.
– След като вече не са Ви необходими, панелите могат да се рециклират и да бъдат преработени в друго изделие.
– При качествен материал, те са пожаробезопасни, като тук не става дума за липса на запалимост, а по-скоро за „самозагасимост“. Казано с други думи, ако материалът е качествен, той може да спре горенето си, без пожарът да се разпространи, а по време на стопяване (нормата е до около 265 градуса по Целзий) не отделя вредни вещества за Вас или околната среда.
СПЕКТЪР НА УПОТРЕБА:
Поликарбонатните плоскости се използват за бита и строителството. Техният специалитет са леките конструкции. Срещаме ги и като материал, който замества стъклото на прозорците. Поликарбонатните плоскости при остъкляване са значително по-устойчиви на удар от стъклото, като същевременно притежават сходни свойства за пречупване на светлината. Най-често, освен със специализираните крепежни елементи, поликарбонатните плоскости се монтират и с помощта на полиуретаново лепило за заздравяване на конструкцията. Тази комбинация придава завидна здравина и устойчивост на умишлени и природни външни условия. Ако се чудите къде може да използвате поликарбонатни плоскости, представяме Ви най-разпространените варианти:
ВКЪЩИ:
– Оражнжерии и закрити градини
– Покриви и козирки на тераси, открити навеси и друг вид заслони
– Заместители на прозорци
– Изграждане на козирки над прозорци
– Декоративни прозрачни прегради между отделните стаи
– Пожароустойчиви заграждения
НА ОБЩЕСТВЕНИ МЕСТА:
– Обществени и ведомствени бензиностанции и газостанции
– Автобусни спирки
– Прозоречна обвивка на подлезите за метростанции
– Пожароустойчиви заграждения в банки, офиси и други институции
Shares
Share This