Окачените тавани намират все по-широко разпространение в домовете ни, като алтернатива на новото строителство. С тяхна помощ може да придадем на вече скучния за нас таван вкъщи стилен и практичен нов облик. Ако гипсокартонът не е един от любимите Ви материали за работа, не се притеснявайте – има още алтернативи за монтаж на окачен таван. Днес ще Ви представим повече информация за ламелните тавани, за да прецените дали те са по-подходящи за Вашия дом.
КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА ЛАМЕЛНИЯ ОКАЧЕН ТАВАН?
Този вид окачени тавани са изградени от наредени и свързани един с друг ламели (дълги тънки ивици лайсна) с различна ширина и дължина. Най-разпространените материали, които производителите използват за направата на ламелни окачени тавани са стомана, PVC и алуминий. Силно устойчиви са на влага и водни течения, което ги прави идеални за мокри помещения, като бани и затворени басейни. Като цяло ламелните окачени тавани са подходящи за всяко помещение, но най-често потребителите ги избират при иновиране на бани и кухни (влагата и изпарението при готвене са една от главните причини, както и лесното почистване на наслояващата се мазнина). Дизайнът на ламелите е различен, като варира от перфорирани модел (с малки дупчици по цялата повърхност на лайсната), огледални, с изчистен дизайн и други. При качествени материали, правилен монтаж и добра експлоатация ламелните тавани могат да ни надживеят. Производителите предвиждат изключително дълъг експлоатационен живот, като в описанията на артикулите са посочени и необходимия за целта начин на поддръжка. Създаден е широк спектър от цветове за избор, особено при алуминиевите ламелни панели. В зависимост от материала, от който са направени, този тип окачени тавани се монтират към основата по два начина: PVC ламелните окачени тавани се прикрепват към основния таван, чрез помощта на CD и UD профили. По същият начин се монтират и гипсокартоновите окачени тавани. Описали сме точният начин на поставяне в материала „Как сами да си направим окачен таван с гипсокартон?“. Алуминиевите ламелни панели се монтират към основния таван с помощта на метални носещи профили тип „гребен“ и без допълнителни винтове, като между ламелите се монтират щипки (преходни лайсни).
КАКВИ СА ПРЕДИМСТВАТА НА ЛАМЕЛНИТЕ ОКАЧЕНИ ТАВАНИ?
✔ Бърз, чист и лесен монтаж, при който не остава строителен отпадък
✔ Подходящи за мокри помещения и кухни, заради водоустойчивите и влагоустойчивите материали
✔ Може да вградите осветление, озвучителни, вентилационни системи (само при алуминиевите панели) и други практично-естетически средства
✔ Лесна поддръжка – ако помещението го позволява, този вид тавани могат да бъдат почистени само с обилно количество вода и четка
✔ Позволяват Ви да скриете несъвършенствата върху основния таван
✔ В зависимост от вида на помещението и възможностите за изолация можете да скриете кабели и тръби под повърхността на тавана
✔ Създава възможност за иновативен дизайн в помещението
КАК ДА МОНТИРАМЕ АЛУМИНИЕВ ЛАМЕЛЕН ОКАЧЕН ТАВАН?
1. Измерете точно работната площ и определете хоризонталното ниво, ако е необходимо. Този процес се извършва най-точно с помощта на лазерен нивелир. С помощта на ролетка измерете желаната от Вас бъдеща височина на помещението и маркирайте в четирите ъгъла, за да запазите взетите размери. Ако монтирате тавана в помещение с наличие на плочки по стените, тази стъпка не е необходима и лесно можете да се ориентирате, като обточите профилите по продължението и нивото на плочките. Съветът ни е да нивелирате постоянно в процеса на работа, за да сте сигурни, че ще получите прав таван.
2. Оразмерете и монтирайте периферните профили с монтажно лепило. Нанесете непрекъсната ивица от материала върху профила, като бавно движите пистолета по продължението му, за да осигурите достатъчно плътен слой. Прикрепете профилите по продължението на стените, докато получите непрекъснат четириъгълник. За придаване на здравина на конструкцията в ъглите се монтират и окачвачи тип пружина.
3. Оразмерете и монтирайте носещите профили тип гребен. Прикрепете ги с помощта на монтажно лепило или дюбели спрямо размерите на тавана. При по-малки помещения един профил в средата на тавана може да бъде достатъчен. За придаване на здравина на конструкцията се монтират и окачвачи тип пружина.
4. Оразмерете и монтирайте алуминиевите ламели. Те се прикрепват към носещия гребен на принципа на рибената кост (тоест, напасват се напречно спрямо зъбците на гребена). Освен покривните им функции, те играят ролята на връзка между периферните профили и носещите профили тип гребен, като по този начин се изгражда цялостната повърхност на тавана. Ако трябва да поставите и вградени осветителни тела, оразмерете отворите върху ламелите преди да бъдат поставени.
5. Оразмерете и монтирайте преходните лайсни (щипките). Те се прикрепят между профилите, за да придадат плътност на тавана, като запълнят образувалите се фуги. По този начин финално запечатвате новия си таван.
КАК ДА МОНТИРАМЕ PVC ЛАМЕЛЕН ОКАЧЕН ТАВАН?
Монтажът е идентичен с този на гипсокартонените окачени тавани, за който вече писахме подробно, но отново ще Ви преведем накратко през процеса:
1. Направете необходимите измервания и определете на какво ниво ще монтирате окачения таван.
2. Ако желаете монтирайте шумоизолираща лента.
3. Монтирайте UD и CD профилите и окачвачите към тях.
4. По желание може да вградите топлоизолация под панелите.
5. Поставете PVC ламелите.
Shares
Share This