Когато правите топлоизолация на фасадата или обновявате фасадата на стара сграда, най-често за крайно покритие се използва мазилка.
Преди да направим избора си на мазилка е добре да знаем по нещо за основните видове фасадни мазилки. За да изберем подходяща мазилка трябва да се вземат предвид основните свойства на различните мазилки, както и региона на полагане.
Като цяло мазилките се разделят на няколко основни видове според химическият си състав.
1.ПОЛИМЕРНИ(АКРИЛНИ)МАЗИЛКИ
В този вид мазилки основното свързващо вещество са акрилните полимери. Почти винаги свързващото вещество при тях е добавено под формата на полимерна дисперсия в течност, повечето случай вода. Важното е да се отбележи. че този тип мазилки са водоустоичиви, паропропускливи,издържливи са на линейни термични разширения и много рядко при тях се наблюдават пукнатини. Предлагат се в широк цветови диапазон. В някои марки акрилни мазилки се влагат и фунгицидни добавки, предпазващи от плесени и гъбички. Полимерните мазилки не са подходящи за региони с висока влажност.
2.СИЛИКАТНИ МАЗИЛКИ
Силикатните мазилки са на основата на калиево-водно стъкло. Те са подходящи за региони с висока влажност и чувствителни температурни контрасти, паропропускливи са и имат сравнително добри дифузионни свойства. Освен това имат много добра съвместимост с минерални основи и поради тази причина са предпочитани при реновиране на паметници на културата и стари сгради. Притежават добра устойчивост на цвета и здраво сцепление с основата. За разлика от акрилните( полимерните ) мазилки, свързването е не само физическо, чрез изпарение на водата, но и протичат и химически процеси.
3.СИЛИКОНОВИ МАЗИЛКИ
Предлагат се във вид на готова пастообразна смес. Този вид мазилки са на базата на силиконови смоли и силиконови дисперсии. От всички изброени до момента мазилки, силиконовите са с най-добра водоотблъскваща способност и много добра паропропускливост. Качествените силиконови мазилки не задържат прах и замърсители по повърхността си. Те са подходящи за региони с висока влажност на въздуха и морски региони и са устойчиви на въздух, наситен със соли. Също така са устойчиви на висока дъждовна киселинност или на места с висок трафик или запрашеност.
4.НАНО МАЗИЛКИ(САМОПОЧИСТВАЩИ СЕ)
Като сравнително нов продукт на пазара са изключително постижение в областта на строителната химия. Нано мазилките или т.нар “самопочистващи се” мазилки, притежават ефекта на самопочистване. Той се постига чрез внедряването на нано технологиите в мазилката. Самопочистването на този тип мазилки се получава благодарение на изключително малките частици на повърхностният слой на мазилката. Тези малки частици създават идеално гладки повърхности върху които не може да се закрепи замърсяване или ако има замърсяване, то лесно може да се отстрани под влияние на атмосферните явления (дъжд,вятър) и по този начин повърхността се запазва идеално чиста дълго време след нанасянето. Като здравина и якостни показатели нано мазилките не се отличават значително от силиконовите мазилки.
СТРУКТУРИ И ЗЪРНОМЕТРИЯ
Когато се нанася тънкослойна мазилка най-често задавания въпрос е: На каква дебелина се нанася мазилката? Това се определя от едрината на зърното в мазилката. Мазилките се предлагат в повечето случаи с едрина на гранулите 1,5 мм, 2 мм, 3 мм. Като най-разпространени са мазилките с едрина 2мм. , т.е дебелината на слоя за нанасяне на мазилката не трябва да бъде по-голям.Нанесена в дебелина по-голяма от зърнометрията, няма да може да се извади визията, която мазилката предлага. В този случай тя няма да придобие драскан или влачен ефект. Разликата между драскана и влачена структура е не само в начина на нанасяне, както твърдят повечето майстори, а и в структурата на вида на мазилката.Поради тази причина производителите винаги отбелязвата на опаковката вида на мазилката и ефекта който може да се получи от нея.
ОТНОСНО ЦВЕТОВЕТЕ
Съвременните производители на строителна химия са в състояние да пресъздадат на стената ви невероятно цветово разнообразие. Друг е въпросът какъв е подходящият цвят. Относно естетиката, всеки индивид има своята преценка. Колкото потребители, толкова мнения. Но има някои закономерности, които е добре да се вземат под внимание. Например добре известно е, че тъмните цветове привличат слънцето и по този начин акумулират по-висока температура на повърхността на фасадата. Препоръчва се използването тъмния спектър при декорации и отделни елементи на фасадата – ъгли , прозорци и други подобни. По същата логика светлите цветове играят със светлината като огледало и нямат тази топлопоглъщаемост , характерна за тъмните цветове, така че се смята , че те са по-подходящи за цялостно изпълнение. Друг е въпросът, че при светлите тонове замърсяването е много по-явно. При избора на ярки и наситени цветове рискувате много скоро след полагането, едва в рамките на няколко години, постигнатият резултат да загуби очарованието си и да избледнее значително. Това се отнася особено за червените нюанси. Те също са препоръчителни за поставяне на акцент. Освен това трябва да сте наясно с факта, че цената на мазилката е пряко свързана с цвета. Тоест колкото по-интензивен и плътен тон изберете, толкова по-висока цена ще заплатите.
В крайна сметка изборът принадлежи само на вас, но е редно осъществявайки го да се съобразите с някои показатели. Надяваме се, да сме били полезни и да сме успели да дадем насоки. Ако имате нужда от още информация можете да се свържете с нас.
Shares
Share This