С новото строителство на пазара навлизат все повече и повече нови и креативни решения за бързи, чисти и качествени ремонти в дома ни. Днес ще ви запознем с една от тях – опънатите тавани. Те придават една специфична нотка на помещенията, която напомня за ръчно изрисуваните тавани от миналите векове. Ако искате да разберете какво представляват опънатите тавани, какви са техните предимства и какъв е процесът за поставянето им, този материал е точно за Вас!
ЩО Е ТО ОПЪНАТ ТАВАН?
По своята същност опънатия таван представлява PVC или полиестерно платно. То се поставя върху PVC или алуминиева конструкция или чрез така наречения „харпунен“ монтаж. Дизайнът им е различен, изцяло продиктуван от вкуса на потребителите – от едноцветни до платна с изображения, от лъскави до матови покрития и други. Както и при окачените тавани, за които вече писахме, и при опънатите тавани бихте могли да скриете кабели, неравности или друг вид несъвършенства на първоначалния/ основен таван. Комбинацията опънат и окачен таван е често предпочитана от потребителите и изглежда изключително стилно. Тя позволява задаването на определена атмосфера, обточена в рамка.
КАКВИ СА ПРЕДИМСТВАТА НА ОПЪНАТИЯ ТАВАН?
✔ Възможност за скриване на дефекти под повърхността и регулиране на височината на помещението
✔ Ефектен дизайн и опция за придаване на тематика на помещението
✔ Дълъг живот, при който таванът запазва цветовете си. Фирмите предлагат различен гаранционен срок, като най-често той е в размер на десет години.
✔ Пожароустойчивост
✔ Ако е изработен от качествени материали има хидроизолационни и шумоизолиращи качества
✔ Бърз, чист и сравнително лесен монтаж
✔ Нямат алергенни показатели и не отделят вредни емисии в околната среда
✔ Подходящи са както за сухи, така и за мокри помещения
✔ Лесна поддръжка и при необходимост – почистване
✔ Възможност за съчетаване с топлоизолация (под него може да поставите изолационни материали)
✔ Възможност за създаване на различни нива
✔ Лесен монтаж на разнообразни по вид осветителни тела
✔ Има възможност за сваляне и нанасяне на корекции под него, които не налагат замяна на платното
КАК СЕ ПОСТАВЯ ОПЪНАТИЯ ТАВАН?
Фирмите производители предлагат услугата за монтаж на окачения таван, като най-често тя е включена в цената. Процесът се извършва със специализирано оборудване и от обучени монтажисти, но все пак ние ще Ви преведем през него:
ПРЕДВАРИТЕЛНА ПОДГОТОВКА:
1. Снемане на точните размери за изработка на индивидуално платно. Трябва да представите на фирмата производител точните размери, по които те да изработят платното в желания от Вас дизайн. Най-точният за целта метод е ако направите скица, върху която да приложите размерите и евентуално допълнителните елементи (ъгли, комини, колони, конструкция на окачен таван и други) в стаята.
2. Избор на декорация и материал. Следващата стъпка е да изберете кой от двата възможни материала е по-подходящ за Вашия дом и как да изглежда таванът Ви. Ако искате върху него да бъде изобразена конкретна картина, трябва да дадете на производителите точното изображение, което искате, за да го принтират върху платното. Всички фирми разполагат и с готови каталози, от които бихте могли да изберете и готов дизайн. Важни въпроси, които трябва да си зададете преди да изберете изображението са искате ли да предадете конкретна тематика в помещението и как би се съчетал таванът с декорът в стаята. Често помещението има нужда само от един акцент, защото в противен случай сетивата ни се натоварват, макар и несъзнателно.
3. Подготовка на мебелите и осигуряване на работно пространство. Едно от предимствата на процеса по поставянето е, че не се отделят строителни отпадъци, но това не означава, че мебелите случайно не могат да бъдат повлияни по друг начин. Разместването им и евентуалното им покриване са решение, което не само ще ги запази защитени, а и ще осигури така необходимото на монтажистите работно пространство за поставяне на стълбите (ако не използват строителни кокили) и свободни работни движения.
ПРОЦЕС ПО ПОСТАВЯНЕТО:
1. Определяне височината на помещението. С помощта на ролетка се измерва разстоянието между пода и се маркира мястото за поставяне на опънатия таван. Тази стъпка отпада, ако комбинирате окачен и опънат таван, защото тогава окаченият таван трябва да бъде вече изграден и да обточва опънатия.
2. Монтаж на носещата конструкция. По зададените от Вас височини и при минимално отстояние от 3 сантиметра от основния таван се монтират носещи PVC или алуминиеви конструкции, с чиято помощ ще бъде прикрепен новият Ви опънат таван.
3. Изсушаване на основата. Старата основа се изсушава хубаво чрез специализиран пистолет с горещ въздух.
4. Поставяне на платното. Платното се нагрява и опъва на обработеното място, като се прикрепя към изградената в стъпка 2 носеща конструкция.
5. Монтаж на осветление. Ако опънатият таван е комбиниран с окачен, най-честият вариант за осветление е то да бъде монтирано върху вече изградената окачена повърхност. Тази опция е предпочитана, защото не нарушава облика на изображението, а и придава допълнителен стил на комбинацията. Ако тепърва ще монтирате осветителни тела, то те трябва да бъдат изградени върху самоносещи конструкции, прикрепени върху основния таван.
За финал остава да се отдадете на емоцията, която създава новият Ви таван и да се потопите в света, който обрисува.
Shares
Share This