Световния технологичен прогрес и непрекъснато повишаващите се изисквания за устойчивост на строителните материали, съкращаване на сроковете за инсталация на системите, както и улесняване на процедурите, води до непрекъснати разработки , целящи да задоволят все повечето прищевки на съвременното строителство. Резултат от тях са готовите плоскости за бързо изграждане на преградни стени, предстенни и покривни обшивки. Разнообразието, предлагано на пазара е сериозно – в България основно се използват различните модификации на гипсокартонените плоскости, циментовите и тези от дървесни частици.
В този материал, обаче ще разгледаме МАГНЕЗИЕВИТЕ ПЛАТНА. Те не са новост на пазара, но не са сред най-разпространените материали за сухо строителство.
КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВАТ?
Естествено различните производства използват различни производствени технологии, но в най-общ план магнезиевите плоскости представляват листове, изработени от магнезиев оксид (Mgo), обичайно добит след висока термична обработка от 1100℃ на магнезиевия карбонат (MgCO3). Полученото съединение, познато още като „Сорел цимент“ или „магнезиален цимент“, обаче не е водоустойчиво, което обуславя необходимостта да бъде хидрофобизирано, за да има съответната употреба, както бетоните от портланд цимент. За целта към състава му се добавят различни пълнители на основата на кварцов пясък, гранити, карбонати, както и отпадни шлаки от металургични производства, отпадъци от органичен произход и други. Така получената композиция се армира чрез интегрирането на фибротекстилно платно/мрежа или други основи и се получава крайното изделие – магнезиева плоскост.
За различните употреби, изделието се среща в различни вариации, като дебелината му е между 3-20мм, а размерите на листовете са спрямо строителните стандарти , за България и Европа около 120 мм за ширина и 240 мм за дължина.
ПРИЛОЖЕНИЕ И СРАВНИТЕЛНИ ХАРАКТЕРИСТИКИ, СПРЯМО ДРУГИ ПЛОСКОСТИ
Според производителите, платната са подходящи за употреба както за интериор, така и за екстериор. Неоспорима характеристика на материала е абсолютната му негоримост. Това е един от малкото строителни материали, притежаващи клас А1 за негоримост. Това му качество го прави предпочитан за употреба на места със завишени изисквания за пожарна безопасност, облицовки на камини, високо волтови стаи и други. Материалът е достатъчно твърд (около 950кг/м3) и устойчив на якост (20KN/m2 при 12мм), така че да бъде използван за покривни конструкции, подове, изграждане на водни резервоари и басейни, та дори и в кофражни системи, разбира се при определени параметри. Използва се за преградни стени, предстенни обшивки, тавани, фасадни облицовки и други.
За сравнение с други материали със сходни приложения, ще вземем гипсокартонени, циментови и ОСБ плоскости, като ще направим сравнения по няколко показателя.
НЕГОРИМОСТ- както вече беше споменато, магнезиевата плоскост притежава най-висок клас А1, заедно с циментовата плоскост , докато гипсокартонът е А2, а ОСБ – D.
По показател за влаго- и водоустойчивост е сравним отново с циментовите плоскости- силно устойчив.
Има отлична звуко- и топлоизолация, готова основа за крайно покритие, екологично чист материал и устойчив на мухъл, плесен и насекоми. На практика това е единственият материал, който задоволява едновременно всички критерии на ползвателя. Дори циментовата плоскост изостава в някои показатели, като екологичност и топлоизолация.
ТЕХНИКА ЗА ПОСТАВЯНЕ
Магнезиевите плоскости за монтират обичайно върху дървена или метална конструкция. Основно изискване за втората е тя бъде изградена от профили с високо качество с минимална дебелина на ламарината от 0,6мм, а вертикалните междуребрия да бъдат на ширина между 40 – 60мм. Твърдостта на плочите е приблизително седем пъти по-висока от тази на гипсокартона, което изисква и употребата на сериозни крепежни елементи. Могат да бъдат ползвани винтове за монтаж на циментови или гипсофазерни плоскости, за да се избегне риска от спукване на материала. Подредбата на листовете се прави при при шахматно разминаване, а фугите се армират и шпакловат с висококачествени смеси. След изглаждане на фугите и грундиране, основата е подходяща за всякакви финишни покрития, като плочи, тапети, боя и други.
НЕДОСТАТЪЦИ
Понеже представените харктеристики на магнезиевите плоскости звучат като съвършени, представени от техните производители, потърсихме източници, които да ги представят субективно и да информират за евентуални проблеми, свързани с употребата им.
Според изследване на учени от Политехническия университет в Санкт Петербург, има компрометиращ момент в позованите качества. Най-обобщено това се отнася не толкова до нарушаване на целостта, структурата и характеристиките на материала, а за последиците за други конструктивни материали, ползвани при изграждането на зданието.
Повод за въпросното изследване са нарушения в конструкцията на новопостроена сграда, в която били вложени магнезиеви плоскости. Според проучващите казуса, основата на проблемите е в типичния състав на плоскостите, а именно сол на магнезиев хлорид. Както всички соли, така и магнезиевият хлорид е силно хигроскопичен. Това води до висока абсорбация на влагата от околната среда, в следствие на което се наблюдава състояние на конденз по повърхността, при което прилежащите материали абсорбират повече влага от обичайното. Критичната граница на магнезиевия цимент е при 93% влажност, като между 7-14 ден водата започва да кондензира по повърхността. При 95% влажност се нарушават физико-механичните свойства на материала и солите се разпространяват по конструкцията, което от своя страна има последици, като при метала започва корозионен процес, а при дървото се повишава влагата и се обуславя развитието на мухъл.
Разбира се, както вече уточнихме, всяко производство има различна формула и поради тази причина не могат всички плоскости да бъдат поставени под общ знаменател. Имайки предвид факта, че основното производство е съсредоточено в Китай , може да се предположи и липса на съответствие с някои европейски изисквания. Съветваме ви да проверявате произхода на плочите, тъй като в Европа има доста по завишени критерии за производство, а има и достатъчно производители.
ЦЕНОВИ ИЗМЕРЕНИЯ
На българския пазар средната цена на квадратен метър е в порядъка на около 10лв/м2 при дебелина 6мм и 17лв./м2 за дебелина 12мм.
В крайна сметка решението за материала, който ще използвате е съобразен с изискванията на конкретния обект, ценовите възможности на инвеститора, както и вкусовите предпочитания. Най-важният момент е всяко решение да бъде взимано на базата на солидна субективна информация и адекватен сравнителен анализ. А това оставяме на вас!
Shares
Share This