Взели сте решение, че е време да промените банята. Защото старите плочки не Ви харесват, защото някъде тече, защото искате да промените функционалността й. С вземането на това решение, трябва да сте наясно,че сте на прага на голямо предизвикателство, което може да постави на сериозно изпитание както финансовото ви състояние, така и психическото.
В съзнанието на повечето хора, които не са се сблъсквали с ремонтни дейности, процесът по обновяване на банята обикновено изглежда бърз и лесен- три дни, през които един човек влиза у дома им и много чисто, с песен на уста преобразява помещението.
Да , ама не! Ако подходите по този въпрос без да обмислите всичко, рискувате да съжалявате дълго за това свое решение. Затова в този материал ще се опитаме да опишем повечето ситуации, които е редно да се предвидят.
След като решението е взето, не бързайте да предприемате физически дейности.
1.Започнете да планирате.
Определете бюджета, които ще си позволите и задължително сложете поне 10% за непредвидени разходи. Сумата по ремонта може да варира в изключително широки граници, така че трябва да заложите сума по възможностите ви, без да правите компромиси с качеството и да пропускате задължителни етапи.
В бюджета трябва да включите разходи за къртене и изнасяне, закупуване на материали, майстори.
2.Изберете на основни материали
От къде да започнете? Добре е да изберете първо основните материали, за да рамкирате бюджета. Посетете няколко магазина, в които се предлагат покрития за баня. Ориентирайте се спрямо предпочитанията и възможностите си. Може да изберете плочки, мазилка или ламперия. Харесайте си оборудване- санитарен порцелан и арматура. Можете да използвате услугите на интериорен дизайнер или просто ЗD визуализация, за да онагледите представата си. След като видите как би изглеждала новата ви баня, мотивацията да действате нараства.
3.Подсигурете майстор
От тук насетне се погрижете да се подсигурете с човек, който да направи проекта реалност. Имайте предвид, че добър майстор не се намира лесно. Разпитайте ваши познати, които са минали по този път, за да ви препоръчат майстор, или попитайте в магазина. Когато се спрете на изпълнител, уточнете с него какво включва офертата му, защото е възможно да не поема всички дейности ( изкъртване на стари покрития, подмяна на водопровод, електроинсталация, монтаж на оборудване и т.н). Важно е да се ръководите от своите нужди, а не от възможностите на майстора. Често пъти се случва ,когато някой не умее да свърши определена работа, да отрече необходимостта тя да бъде свършена. Не правете компромиси с качеството на банята си и не икономисвайте от процеси!
4.Определете сроковете
Обсъдете времето,за което трябва да бъде изпълнено заданието. По-добре по-дълъг, но реалистичен срок, отколкото обещание за бързо свършена работа и последващо разочарование.
5.Договорете плащането
Уточнете как ще заплатите за услугите. Избягвайте предварително плащане на цялата договорена сума. Така ще подсигурете собственото си спокойствие.
Препоръчителните дейности, които трябва да предвидите при ремонта на банята са следните:
Изкъртване на стари покрития и отстраняване на строителни отпадъци;
Подмяна на стар водопровод и канализация;
Подмяна на стара електроинсталация;
Подсигуряване на вентилация и отопление на помещението;
Подмяна на врати;
Заздравяване и изравняване на повърхностите;
Хидроизолиране на пода и стените;
Полагане на новите покрития върху стените, пода и тавана;
Инсталация на новото оборудване;
6.Придвижете материалите на обекта
Подсигурете необходимите материали на обекта няколко дни, преди старта,за да не се налага да губите ценно време в неколкократни посещения на магазина. Заедно с изпълнителя, изгответе най-подробен списък с всички необходими материали, дори и най-дребни детайли.
7.Изнесете се , докато трае ремонтът
Желателно е за периода на ремонт да отседнете на друго място, за да подсигурите личния си комфорт. При добро планиране в рамките на десетина дни трябва да можете да се радвате на новата си баня.
8. Наблюдавайте процеса
Намирайте време, веднъж дневно, да посетите обекта на ремонтните дейности. Задавайте въпроси за извършените дейности, но бъдете деликатни, освен ако не се налага друго отношение. Вие сте контролът, това е вашата баня и имате право да знаете какво се случва. С присъствието си ще дадете заявка за високите си очаквания към изпълнителя.
9.Заредете се с търпение и разбиране и действайте!
Shares
Share This