Ако Ви предстои ремонт на хола и искате да преобразите стаята със свежи и оригинални акценти, но разполагате с малък бюджет, тази статия е точно за Вас! Ако масичката в хола се е превърнала в невидимо петно, върху което поставяте кафето си, отново можете да намерите решение, четейки редовете по-надолу.
Един от най-допринасящите за сивото ежедневие фактори е еднообразието. Да гледаш една и съща едноцветна масичка в продължение на десет или повече години, докато спреш да я забелязваш например. Тя вече става част от пейзажа и дотолкова се слива с интериора, че положително може да бъде и невидима. Всъщност решението не е непременно да тичате за нова масичка, а е напълно възможно да преобразите старата, благодарение на въображението си. А още по-добрата новина е, че тази мисия е напълно изпълнима и с нисък бюджет. За целта Ви предлагаме няколко бързи и лесни техники:
ТЕХНИКА ДЕКУПАЖ:
Декупажът за начинаещи се състои в пет лесни стъпки:
1. Избор и/ или изрязване на декорацията, която ще поставите. Това може да бъде рисунка, изрезка от вестник или списание, салфетка или всяко интересно за вас изображение, достатъчно тънко, че да не оставя видими грапавини по повърхността. Ако се спрете на салфетка, съветът ни е да използвате двупластова – вероятността да се разкъса е по-малка, а образът запазва цветовете си по-наситени.
2. Покупка на материалите. Ако сте перфекционист може да ги намерите в някой специализиран магазин, но истината е, че можете да ги намерите свободно и в железарията. Необходими са ви лепило за декупаж (всъщност лепило С200 играе ролята на прекрасен и евтин заместител), четка за нанасяне на консумативите и безцветен лак за мебели;
3. Почистване и подсушаване на повърхността, която ще обработвате. Много е важно да работите върху финалната версия на основата, защото след нанасянето на материалите основата ще остане в този вид, без да можете да я коригирате повече. Необходимо е повърхността да бъде добре изсушена, за да може „да хване“ лепилото.
4. Поставяне на декорацията. Сложете тънък слой лепило върху повърхността на шкафа (например) и с леки потупвания поставете изображението, което искате да залепите. След това нанесете още лепило и върху самата картинка. Майсторлъкът тук е, че трябва да поставите само един слой с четката, за да не се повреди или намачкате декорацията, като я прокарвате леко от средата на изображението към краищата. Лепило С200 оставя бели следи, които стават прозрачни, когато изсъхне, така че не се притеснявайте.
5. „Запечатване“ на декупажа. Когато сте сигурни, че изображението е изсъхнало (в зависимост от основния материал това става в рамките на от няколко часа до ден), вече можете да „запечатате“ произведението си с безцветен лак за мебели. Трябва да лакирате цялата повърхност, за да не останат разлики на фона на цялостната визия.
ФОЛИО ИЛИ СТИКЕРИ ЗА МЕБЕЛИ:
Можете да закупите фолио или стикери за мебели от почти всяка железария или от големите вериги магазини. С тях може бързо и лесно да освежите шкафовете в кухнята, например редувайки цветовете на чекмеджетата или поставяйки интересни стикери, като акцент в помещението. Техниката за успешно им поставяне се изразява в три лесни стъпки:
1. Измерете и изрежете фолиото, което ще поставите с размера на основната повърхност, за да не се налага да напасвате парчета.
2. Намажете основата със сапунена вода, като използвате мъхеста гъба. От личен опит мога да ви посъветвам да не прекалявате със сапуна. Достатъчни са две, три капки течен сапун за един литър вода 🙂
3. Разлепвайте задната част на фолиото постепенно, като избутвате въздуха с пластмасова карта (за градския, за химическото, за отстъпка в някой магазин или каквато намерите). По този начин можете да избегнете появата на балончета. Ако все пак се появят, можете леко да ги спукате с игла и да избутате въздуха с картата. Процесът по поставянето се получава най-лесно и успешно, ако развивате фолиото надолу и се движите само в една посока, но практиката ми е показала, че дори и да избутвате настрани, отново бихте могли да получите задоволителен резултат.
НЕСТАНДАРТНИ ДРЪЖКИ ЗА МЕБЕЛИ
Напоследък стават все по-модерни разчупените дръжки за шкафове, които всеки може да си направи сам. Тук ще ви предложим няколко варианта:
1. Декорирани с декупаж
За целта се използва декупажната техника, описана по-горе в статията. Дръжката може да бъде с размери и форма по ваш избор, стига да позволява обработка.
2. Декорирани с канапена връв
Необходими са ви лепило С200 и тънка канапена връв. Най- лесно се получава обработката на кръглите дръжки, защото не е необходимо да обточвате спрямо ъгълчетата, а се получава естествено. Техниката е да започнете „отвътре навън“. Тоест, залепването става от средата на дръжката, като постепенно навивате и залепвате връвта, като на охлюва черупка. Съветът ми е да поставите тънък слой лепило върху основата, а след това да намажете и самата връв. Когато залепената връв изсъхне, запечатайте дръжката, като намажете лепило С200 по сялата ѝ повърхност.
3. Нестандартни предмети, използвани вместо дръжка
За да слепите двете повърхности можете да използвате лепило за дърво.
Всъщност ако дадете воля на въображението си може да постигнете изключителни и единствени по рода си резултати, така че дерзайте !
Shares
Share This